Nagy Imre újratemetésének huszadik évfordulójaLélektanilag felszabadító pillanat volt

2009. június 16., kedd, Világfigyelő

A nemzet számára lélektanilag felszabadító pillanat volt Nagy Imre húsz évvel ezelőtti újratemetése; egy hős előtt kell tisztelegni ezen a napon — hangoztatta Boross Péter volt miniszterelnök tegnap azon a konferencián, amelyet Nagy Imre és mártírtársai 1989. június 16-ai újratemetésének évfordulója alkalmából rendeztek a Magyar Tudományos Akadémián.

A volt kormányfő a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökeként azt mondta: sosem titkolta, hogy Nagy Imre politikai állásfoglalása számára idegen volt mindig, de a köztük lévő világnézetbeli különbségeket felülírja a magyarságért és a nemzetért hozott személyes áldozat heroitása. Boross Péter párhuzamot vont az ugyancsak tragikus sorsú miniszterelnökökkel — Batthyány Lajossal, Tisza Istvánnal és Bethlen Istvánnal —, s arról beszélt, hogy bár az említettek nem mérhetők azonos mércével, áldozatukban a nemzet sorsa jelenik meg. Szólt arról is: a zaklatott magyar történelemről ad fényképet, ahogy nemzeti ünnepeink, gyásznapjaink sorakoznak egymás után. A húsz évvel ezelőtti időszakra utalva kitért arra, hogy korosztálya meg volt győződve arról, megint nem lesz semmi. Mint mondta, ebben a helyzetben az 1989. június 16-ai emlékezésnek, a demonstratív erejű tömegnek lélektani felszabadító hatása volt. Boross Péter szerint Nagy Imre megjelenése a politikai életben általános bizalmat váltott ki az emberekben, egy nemzet lélegzett fel, amikor 1953-ban miniszterelnök lett. Másfél év múlva ugyan visszajött Rákosi Mátyás, ám ezzel a politikai vaksággal csak azt érték el, hogy 1956-ban kitört a forradalom — tette hozzá. Egy olyan hős előtt kell tisztelegni ezen a napon, aki felmutatta a heroitás minden dicsőségét — fogalmazott Boross Péter.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-06-16: Világfigyelő - x:

Orbán Viktor a nagy eseményről (Nagy Imre újratemetésének huszadik évfordulója)

Húsz évvel ezelőtt, június 16-án Orbán Viktor még nem tudta, milyen felszabadító erejű, mély hatást gyakorolt a Hősök terén, Nagy Imre újratemetésén elmondott beszéde.
2009-06-16: Világfigyelő - x:

Emléknap a Magyar Televízióban (Nagy Imre újratemetésének huszadik évfordulója)

Az 1989-es közvetítések ismétlésével és ritkán látható dokumentumfilmekkel emlékezik Nagy Imre és mártírtársai újratemetésére ma a Magyar Televízió.