Magyar tükör — Bogdán László

2009. június 16., kedd, Világfigyelő

A begyűrűző gazdasági és pénzügyi világválság mellett az elmúlt hetek viharai, jégverései is hihetetlen károkat okoztak az amúgy is ezer sebből vérző magyar mezőgazdaságnak, bizonyos megyékben a gyümölcs és a szőlő sínylette meg leginkább az időjárás viszontagságait.

Kiderült azonban, hogy a kárvallottak nem számíthatnak a kormány katasztrófaalapból kiutalandó azonnali segélyeire. Ezt Szólláth Domokos kormányszóvivő — még sokat fogunk hallani róla — azzal indokolta, hogy a vihar, a jégverés nem számít katasztrófának. * Ezt igen nehéz felfogni, és nem csak a kárvallottaknak, akik most már csak Arany János emlékezetes kifakadásával vigasztalódhatnak: ,,Lássuk, Uramisten, mire megyünk ketten?!" Az azonban mégiscsak furcsa, hogy a kormányszóvivő döntheti el, 2009 nyarán mi számít egyáltalán katasztrófának Magyarországon!… * A hét végi, Civil Összefogás által szervezett, immár harmadik, felvonulással egybekötött és a kormány azonnali távozását követelő tüntetéssorozaton, amely a Hősök terén kezdődött, és a Kossuth térre vonulással ért véget, jóval kevesebben voltak, mint az eddigieken. Felmerül a kérdés, egyáltalán hogyan, milyen módszerekkel lehet elérni a kormány távozását. Fritz Tamás politológus, a Civil Összefogás egyik animátora kijelentette, szeptembertől sztrájkokkal, munkabeszüntetésekkel fogják kikényszeríteni a Bajnai-kormány távozását. Ennek egyelőre semmi realitása, a szocialistáknak eszük ágában sincs — az európai parlamenti választások megdöbbentő eredménye után — vállalni az azonnali megmérettetés ódiumát, érthető módon félnek az előrehozott választásoktól. Egyelőre a szétesés határára sodródó szabad demokraták is támogatják a ,,válságkormányt", noha nemcsak Fodor Gábor elnök, hanem az egész ügyvivő testület lemondott. Július 4-én kerül sor az újabb elnökválasztásra, amelyre Fodor nem is jelölteti magát. Sokan a hangadó és befolyásos szabad demokrata politikusok közül Kuncze Gábor visszatérésében reménykednek, a politikus azonban elzárkózott, mondván, ő már visszavonult, és maga helyett Budapest főpolgármesterét, Demszky Gábort ajánlotta… * A másik kis párt, az MDF Bokros Lajossal ,,rehabilitálta magát" — hiszen a politikus bejutott az Euró­pai Parlamentbe, bár még nem tudni, melyik frakcióban ül majd —, viszont a jelölt személyével már hírhedett egykori ,,csomagja" miatt sem értettek sokan egyet. Amint megszokhattuk, ezt kizárások követték, az MDF mélyrepülése és belső harcai is vígan folytatódnak tovább, most három alapemberét, köztük Katona Kálmán volt minisztert kizárták a pártból. Ez azt is jelenti, hogy ebben a parlamenti ciklusban aligha lehet frakciója a nagy hírű pártnak. * Kiverte a Fidesz-politikusok között a biztosítékot a szocialisták újabb javaslata. Egyszeri felajánlásokat várnak a szegények azonnali megsegítésére a száz leggazdagabb magyartól. Az ötlet nevetséges — legalábbis a legnagyobb ellenzéki párt szerint —, hiszen semmi mást nem kellene csinálni, mint visszaadni ama juttatásokat, melyeket elvettek, és bocsánatot kérni a választóktól az állandó zaklatásért…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-06-16: Világfigyelő - x:

Emléknap a Magyar Televízióban (Nagy Imre újratemetésének huszadik évfordulója)

Az 1989-es közvetítések ismétlésével és ritkán látható dokumentumfilmekkel emlékezik Nagy Imre és mártírtársai újratemetésére ma a Magyar Televízió.
2009-06-16: Világfigyelő - x:

Röviden — Szekeres Attila

Romániában díjazták Esterházy Pétert
Esterházy Péter Kossuth-díjas író tegnap megkapta a külföldi íróknak járó legrangosabb romániai elismerést, az Ovidius-díjat, melyet Neptunon a Nemzetközi Irodalmi Konferencia keretében nyújtották át.