Magyar nyelvpolitikai stratégia kidolgozása szükséges

2009. június 18., csütörtök, Világfigyelő

Kárpát-medencei magyar nyelvpolitikai stratégia kidolgozását javasolja a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) Állandó Bizottsága tegnapi budapesti ülésén elfogadott állásfoglalásában.

A kisebbségi oktatási és nyelvhasználati ,,minimálstandarddal" kapcsolatos állásfoglalást, valamint a KMKF többi dokumentumát figyelembe véve a KMKF jogi albizottsága együttműködve az oktatási és kulturális albizottsággal dolgozzon ki egy általános Kárpát-medencei magyar nyelvpolitikai stratégiát — áll a KMKF Állandó Bizottságának a 2008—2009-es munkaévet összegző és az idei plenáris ülést előkészítő ülésén elfogadott dokumentumában.

A KMKF a magyar Országgyűlés konzultatív intézménye, olyan javaslatokat fogalmaz meg, amelyek az állami szuverenitás és a nemzetközi jogi normák tiszteletben tartásával, a jelenlegi államhatárok keretei között jelenthetnek megoldást a kisebbségpolitikai problémákra.

Az Országgyűlés tavaly márciusban fogadta el a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról szóló határozatot, amelynek alapján a KMKF-t a parlament saját állandó intézményének tekinti. A szlovák parlament erre reagálva november 4-én hozta meg azt a határozatot, amely szerint a szlovák törvényhozás elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Koalíció Pártjának képviselői részt vegyenek egy másik ország parlamentje, jelen esetben az Országgyűlés égisze alatt létrehozott testület, a KMKF munkájában.

A magyar és a szlovák külügyi bizottság február 25-i esztergomi együttes ülésén megállapodott abban, hogy a szlovákok átnyújtják jogi kifogásaikat a KMKF-fel kapcsolatban, s ezeket meg fogják vitatni. A szlovákok ezeket május 20-án eljuttatták a magyar félnek.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a KMKF Brüsszelben tervez képviseleti irodát nyitni a határon túli magyarok érdekeinek képviseletére. Hozzátette, az Európai Unió központjában létrehozandó iroda két évtizedes törekvés eredményeként jöhet majd létre.

A KMKF üléséről Kovács Tibor, az állandó bizottság elnöke elmondta, hogy elsődleges céljuk a szeptember 11. és 12-re tervezett plenáris ülés előkészítése. Ezért megtárgyalták a KMKF szakbizottságai által elkészített stratégiai anyagokat a határon átnyúló gazdasági, közlekedésfejlesztési, mezőgazdasági együttműködés és külpolitikai koncepció kérdésköreiről. Ezeken kívül tárgyalnak még a határon túli magyarok oktatási helyzetéről is. Kovács Tibor hozzátette: az ülésen a Külügyminisztérium képviselőjétől arról kaptak tájékoztatást, hogy hivatalos találkozóra kerül majd sor a román féllel arról, hogy a decemberi romániai kormányalakítás óta sorra bocsátják el a romániai állami irányítású hivatalok magyar nemzetiségű vezetőit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2009-06-18: Sport - x:

Minifoci

Bajnok a Dorco
A Dorco győzelmével fejeződött be a sepsiszentgyörgyi B-osztályos kispályás labdarúgó-bajnokság 2008—2009-es kiírása.
2009-06-18: Világfigyelő - x:

Jószomszédi viszonyra törekednek

A szlovák—magyar jószomszédi kapcsolatok ápolására hívta fel az új budapesti szlovák nagykövet figyelmét Ivan Gasparovic köztársasági elnök, amikor Peter Weiss diplomatának átadta megbízólevelét.