Jószomszédi viszonyra törekednek

2009. június 18., csütörtök, Világfigyelő

A szlovák—magyar jószomszédi kapcsolatok ápolására hívta fel az új budapesti szlovák nagykövet figyelmét Ivan Gasparovic köztársasági elnök, amikor Peter Weiss diplomatának átadta megbízólevelét.

,,Ne beszéljünk már a múltról, mert ott sok olyan probléma van, amelyben soha sem fogunk megegyezni. Így képzelem el az ön helyzetét is. A másik oldalon viszont szilárdnak kell lenni Szlovákia és a szlovák álláspont védelmezésekor, különösen azokban az időkben, amelyek rövid időn belül nem éppen kedvezően fognak hatni kapcsolatainkra" — jelentette ki Gasparovic vélhetően a magyarországi belpolitikai helyzetre célozva. Ugyanakkor kifejezte meggyőződését, Weiss mindent megtesz annak érdekében, hogy ezek a problémák ne váljanak a kétoldalú kapcsolatok témájává.

Peter Weiss úgy fogalmazott: tudatában van a budapesti diplomáciai poszt súlyának és bonyolultságának. Hangsú­lyozta: azon lesz, hogy ki legyenek használva a szlovák—magyar viszonyban rejlő hatalmas fejlődési lehetőségek. Ezeket szerinte az áthághatatlan történelmi traumák jelenleg beárnyékolják. Leszö­gezte: a kölcsönös kapcsolatokból ki kell iktatni az etnikai elemet, és az emberek életminőségének javítására kell helyezni a hangsúlyt.

A Demokratikus Baloldal Pártjának egykori elnöke, volt parlamenti képviselő Juraj Migast váltja fel, aki négy évig állt a budapesti szlovák diplomáciai képviselet élén. Peter Weiss az 1989-es bársonyos forradalom után a szlovák politikai színtér egyik meghatározó személyisége volt. Szlovákia Kommunista Pártja 1990-ben az ő vezetésével alakult át a Demokratikus Baloldal Pártjává.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2009-06-18: Világfigyelő - x:

Magyar nyelvpolitikai stratégia kidolgozása szükséges

Kárpát-medencei magyar nyelvpolitikai stratégia kidolgozását javasolja a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) Állandó Bizottsága tegnapi budapesti ülésén elfogadott állásfoglalásában.
2009-06-18: Világfigyelő - x:

Kordonbontó feltámadás (Határhelyzetek) - Sylvester Lajos

Június 16-án Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 20. évfordulóján az m1 igencsak kitett magáért: egész napos műsorfolyamot szentelt a húsz évvel ezelőtti, mondhatni a nemzet egészét megmozgató történelmi igazságszolgáltatás megidézésének, amelyet ,,megfejelt" Orbán Viktornak a megemlékezés záróakkordjaként elmondott megrendítő beszédével.