Röviden — Szekeres Attila

2009. június 18., csütörtök, Világfigyelő

Kirekesztik Bokrost

A politikai stratégiával foglalkozó ülésekre nem kívánja meghívni Bokros Lajost az Európai Parlament (EP) magyar néppárti küldöttség — közölte Brüsszelben Szájer József, a delegáció vezetője. Bokrost az MDF színeiben választották EP-képviselővé. Az MDF az Európai Néppárthoz tartozik, miként a Fidesz is, így merült fel a kérdés, hogy Bokros részt vesz-e majd a fideszesek rendszeres tanácskozásain. A Fidesz tizennégy helyet szerzett az új összetételű EP-ben. Szájer elmondta, hogy üléseiken rendszeresen részt vesznek majd a határon túli magyarok megválasztott EP-képviselői, Romá­niából hárman, Szlovákiából ketten.

Őrizetbe vették Budaházy Györgyöt

Őrizetbe vették Budaházy Györgyöt tegnap délután. A Népszabadság Online úgy tudja, terrorcselekmény elkövetésével és emberölés előkészületével gyanúsítják. A lap információi szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda több hónapos titkos nyomozás után vette őrizetbe Budaházy Györgyöt. Úgy tudják: a hatóságok kapcsolatot találtak a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadítási Hadsereg és Budaházy között.

Új bizottsági elnököket választottak

Új magyar elnököt választottak a szlovák törvényhozás egy-egy bizottságának élére. Mindketten azokat, a Magyar Koalíció Pártjából (MKP) kilépett képviselőket váltották fel, akik lemondtak bizottsági elnöki posztjukról is. Az emberi jogi és kisebbségi bizottság élén A. Nagy Lászlót Berényi József váltotta fel. A 150 tagú parlamentben a titkos szavazáskor jelen lévő 134 képviselő közül 123 támogatta Berényit, aki egyben az MKP alelnöki tisztét is betölti. Az összeférhetetlenségi bizottság élére, Gál Gábor helyére Bíró Ágnest jelölte az MKP. A szavazáskor a 134 képviselő közül 122-en mondtak igent Bíró jelölésére. A. Nagy László és Gál Gábor, valamint három további MKP-s képviselő a közelmúltban lépett ki a pártból, mert nem értenek egyet a pártvezetés jelenlegi politikai irányvonalával.

Fehérorosz ellenőrzés

Vámellenőrző posztokat állított fel Fehéroroszország az orosz határon — tizennégy év óta először — a két ország között élesedő kereskedelmi vita miatt. Tegnap reggeltől az új szabályok érvényesek minden Oroszországból érkező szállítmányra, beleértve a szigorúbb ellenőrzéseket is. Mintegy harminc vámtisztet vezényeltek a határra, köztük Redkibe, a két ország közötti legfőbb összekötő útra is.

Együtt vagy külön?

A ukránok huszonhárom százaléka szerint Ukrajnának és Oroszországnak egy államot kellene alkotnia — derült ki egy felmérés adataiból. A kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet által végzett kutatásba bevont ukránok hatvanöt százaléka úgy gondolta, hogy Ukrajnának és Oroszországnak független, de egymással baráti viszonyban lévő államnak kell lennie, vízum és vám nélkül, nyitott határral. A válaszadóknak csak a tíz százaléka nyilatkozott úgy, hogy a két ország közötti kapcsolatoknak olyanoknak kell lenniük, mint más államok esetében, zárt határral, vízumrendszerrel és vámellenőrzéssel. A felmérésben részt vett ukránok kilencvenhárom százaléka jól vagy nagyon jól viszonyul Oroszországhoz, kilencvenhat százaléka ugyanígy viszonyul az oroszokhoz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2009-06-18: Világfigyelő - x:

Kordonbontó feltámadás (Határhelyzetek) - Sylvester Lajos

Június 16-án Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 20. évfordulóján az m1 igencsak kitett magáért: egész napos műsorfolyamot szentelt a húsz évvel ezelőtti, mondhatni a nemzet egészét megmozgató történelmi igazságszolgáltatás megidézésének, amelyet ,,megfejelt" Orbán Viktornak a megemlékezés záróakkordjaként elmondott megrendítő beszédével.
2009-06-19: Nyílttér - x:

Az utca hangja

F. I., Sepsiszentgyörgy. A véleménynyilvánítások korát és divatját éljük, bárki szabadon kifejtheti nézeteit bármiről, szabatosan vagy szabadosan. És élünk is ezzel: véleményt nyilvánítunk a fociról, gyermeknevelésről, orvosról, irodalomról, politikáról, mert mindenhez értünk.