HatárhelyzetekKordonbontó feltámadás - Sylvester Lajos

2009. június 18., csütörtök, Világfigyelő

Június 16-án Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 20. évfordulóján az m1 igencsak kitett magáért: egész napos műsorfolyamot szentelt a húsz évvel ezelőtti, mondhatni a nemzet egészét megmozgató történelmi igazságszolgáltatás megidézésének, amelyet ,,megfejelt" Orbán Viktornak a megemlékezés záróakkordjaként elmondott megrendítő beszédével.

Ebből, két évtizeden át, az egykori események politikai manipulációinak köszönhetően nagyjából annyit jegyeztünk meg: a szónoknak volt bátorsága több százezres tömeg és ország-világ előtt azt az ország- és nemzetmentő belső parancsot ,,kiadni", hogy a szovjet hadsereg hagyja el Magyarországot. Ennek a mozzanatnak a kiemelésével tulajdonképpen a kezdeti Kádár-korszak súlyos felelősségéről, a megtorlás, a tömeges kivégzések és a bebörtönzések brutalitásáról hallgatólagosan az oroszok bűntetteire terelték a figyelmet. ,,Ha hiszünk a magunk erejében — mondta a szónok —, képesek vagyunk véget vetni a kommunista diktatúrának, ha elég eltökéltek vagyunk, rászoríthatjuk az uralkodó pártot, hogy alávesse magát a szabad választásoknak. Ha nem tévesztjük szem elől ’56 eszméit, olyan kormányt választhatunk magunknak, amely azonnali tárgyalásokat kezd az orosz csapatok kivonásának azonnali megkezdéséről."

Az Orbán-beszéd indító passzusa is kimosódott a közemlékezetből, amely kemény és szarkasztikus szókimondással, mímelt értetlenséggel az akkori politikai vezetés szemébe vágta: ,,Mi értetlenül állunk az előtt, hogy a forradalmat és annak miniszterelnökét nemrég még kórusban gyalázók ma váratlanul ráébrednek, hogy ők Nagy Imre reformpolitikájának folytatói. Azt sem értjük, hogy azok a párt- és állami vezetők, akik elrendelték, hogy bennünket a forradalmat meghamisító tankönyvekből oktassanak, ma szinte tülekednek, hogy mintegy szerencsehozó talizmánként — megérinthessék ezeket a koporsókat."

Temetésen nem szokásos a taps. A szokásrendet megbontva a tömeg tapsolni kezdett, majd ezt minden gondolatcsoport után megismételte.

Más tévéközvetítésekből tudjuk, hogy az újratemetés mekkora félelmet keltett és mennyi gondot okozott a politikai vezetésnek, az állambiztonságiaknak, akik fel voltak készülve arra is, hogy az esetleg lázongó tömegmegmozdulásokat miként ,,szereljék le".

A húsz évvel ezelőtti tisztességadás teljes terjedelmében való megismétlése arra is alkalmat teremtett, hogy rácsodálkozhassunk a hatalmas emberáradat fegyelmezettségére, az érzelmeket virágokba szuggeráló és koszorúkba transzplantáló csodára, s ezt egybevessük a húsz év utáni kordonos koszorúzásokkal, melyek éppen a legilletékesebbet, a népet rekesztik el a megemlékezés lehetőségétől. Ez viszont azt is jelzi, hogy a hatodik koporsóban valóban eltemették az azóta eltelt húsz évet.

Viszont a kordonbontó tévés közvetítés is jelzi, hogy lehet — lesz — feltámadás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2009-06-18: Világfigyelő - x:

Jószomszédi viszonyra törekednek

A szlovák—magyar jószomszédi kapcsolatok ápolására hívta fel az új budapesti szlovák nagykövet figyelmét Ivan Gasparovic köztársasági elnök, amikor Peter Weiss diplomatának átadta megbízólevelét.
2009-06-18: Világfigyelő - x:

Röviden — Szekeres Attila

Kirekesztik Bokrost
A politikai stratégiával foglalkozó ülésekre nem kívánja meghívni Bokros Lajost az Európai Parlament (EP) magyar néppárti küldöttség — közölte Brüsszelben Szájer József, a delegáció vezetője. Bokrost az MDF színeiben választották EP-képviselővé. Az MDF az Európai Néppárthoz tartozik, miként a Fidesz is, így merült fel a kérdés, hogy Bokros részt vesz-e majd a fideszesek rendszeres tanácskozásain. A Fidesz tizennégy helyet szerzett az új összetételű EP-ben. Szájer elmondta, hogy üléseiken rendszeresen részt vesznek majd a határon túli magyarok megválasztott EP-képviselői, Romá­niából hárman, Szlovákiából ketten.