Hol van a magyar roma? - B. Kovács András

2009. június 20., szombat, Roma szombat

Pár éve romaügyi előadót vettek fel a prefektúrára, s a megye ismerői furcsának találhatták, hogy az illető román ajkú volt.

Mint ismeretes, az Olt megyénkbeli második szakasza mentén, Erősdtől fel Alsórákosig rendkívül szapora román ajkú cigány közösségek toborozódtak röpke két-három évtized alatt, jutott belőlük bőven Hidvégnek, Árapataknak, de még Előpatakot is ellepték, annyi van belőlük, hogy Szászmagyarós egy azóta sem ellentételezett csellel egész új falunyit ajándékozott belőlük megyénknek — lásd a Lügetből kinyúló ún. Korlátfalva esetét —, rohamosan növekvő számban gyarapodnak Bölön melletti külön településükön, sajátos, merőben új demográfiai helyzetet teremtenek Száldobos és Alsórákos térségében. Tulajdonképpen az történik, hogy miután mértéktelenül felduzzadtak Brassó megyei közösségeik (Ürmös, Apáca, Krizba stb., stb.), megindult a szétrajzás minden irányban, így átkelésük is az Olton, fokozatosan feltöltődnek a folyón inneni települések is velük, a rokonokhoz költöző, sokszor személyazonossági okmányoknak is híjával levők vándorlása hatóságilag nehezen ellenőrizhető.

Mondom, van román ajkú cigány sok a megyében, velük szót érteni képes alkalmazottra szükség volt mindenképpen, de feltűnőnek találtam, hogy a mégiscsak jóval számosabb magyar ajkú cigányságra nem gondolt akkor senki a prefektúrán.

Azóta letisztulóban a kép. A magyarsághoz igazodó többezres cigány közösségek szerte Háromszék falvaiban sehol sem rendelkeznek nemhogy kielégítő, minimális képviselettel sem. A Szentgyörgyön 1990-ben megalapított Szabad Demokrata Roma Pártot első dolga volt az országos szervezeteknek beolvasztani és gyakorlatilag felszámolni. Informális kapcsolat persze mindenütt létezik a helyhatóságok és a telepeken spontánul kitermelődő tekintélyesebb cigány vezetők közt, de komolyabban venni a cigánykérdést mintha mégsem akaródzna a polgármestereknek, helyi tanácsoknak. Márpedig tudomásul kell venni, e népcsoportot maguk ellen fordítani, a létező románosító tendenciák martalékául vetni hatalmas hátrányokkal járna ránk nézve. Minden dicséretre rászolgált ezért az a katolikus egyház, mely a sepsiszentgyörgyi Őrkőn külön templomot, magyar tannyelvű iskolát, gyermekeikkel foglalkozó apácarendházat hozott létre számukra, segélyszolgálata, a Caritas számottevő támogatásban részesíti őket. Aki nem látta, nem vett részt miséiken, fel sem tudja mérni, mekkora hatása van mentalitásukra, profán szóval mennyire civilizálólag hat rájuk e nevelés. Hasonlóképpen mintaszerű, ahogy a Diakónia Alapítvány az étkezésről gondoskodik.

No de visszatérve: a prefektúra szemlátomást nem fordít gondot rájuk, a magyar cigányságot meg ugyanvalóst elhanyagolja. Helyhatóságaink, a megyei tanács feladata, tulajdonképpen létérdeke marad pótolni e hiányt — mindkét fél hasznára, s amíg nem késő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-06-20: Roma szombat - x:

Szemléletváltás - Kisgyörgy Zoltán

Megyénknek több olyan települése van, ahol a roma lakosság meghaladja vagy megközelíti a lélekszám felét. Ezekben — Ozsdolán, Szentléleken, Bodzafordulón, Bölönben, Nagyborosnyón és másutt is — a mindennapi élet megköveteli a községvezetés és a helyi lakosság, az iskola roma lakossághoz való viszonyulásának váltását, más magatartást követel, ugyanis egy ilyen népes közösséget a közélet semmilyen mozzanatában nem lehet figyelmen kívül hagyni.
2009-06-20: Roma szombat - x:

Bizodalmuk volt benne (Munkában — munka nélkül) - B. Kovács András

Szent György-napi cigány majális A szerző felvétele
(folytatás tegnapi lapszámunk 5. oldaláról)
Az Őrkő alatt a szegénység és a munkanélküliség a legégetőbb gond. Írásunk alanya, a negyvenéves cigány ember élete huszonhatodik évében alapított családot, azóta mára hatra gyarapodott gyermeke eltartása a fő gondja. Kezdte a szocialista iparban, folytatta a forradalom után ugyanott, s mikor a rendszerváltás nehézségei jelentkeztek, az elsők között kellett távoznia.