VirtusvetélkedőAz uzoniak a legerősebbek - Mózes László

2009. június 22., hétfő, Közélet

A helybeliek vitték el a pálmát a szombaton Uzonban tartott, Románia legerősebb faluja nevű virtusvetélkedőn. Összesen öt háromszéki és egy Hargita megyei település vett részt az erőpróbákon, a három első és a különmeghívott Dobolló utazik majd a Kárpát-medencei döntőre.

Noha az uzoni szabadidőközpontban tisztes hőségben kellett megmérkőzniük, a részt vevő erős emberek — településenként egy-egy tizenhat fős csapat — apait-anyait beleadtak a talányos erőpróbákon, előbb egyéni megmérettetésben, később pedig csapatversenyben. Igen látványosak voltak a vetélkedők: söröshordó-pakolástól rönkcipelésig, sodrófahajításig, saroglyatartásig erős férfiak és vállalkozó szellemű lányok, asszonyok mérték össze képességeiket, majd a váltónak nevezett végső próba előtt a szekér- és a kamionhúzás során kellett a jelenlévőknek nagy szurkolás közepette bizonyítaniuk. A komoly szakmai odafigyeléssel tartott vetélkedő végeredménye szerint Uzon nyert, majd Csíkszentimre és Szentivánlaborfalva következett, de negyedikként meghívást kapott a Magyarországon augusztusban tartandó döntőre Dobolló is. Dr. Ráduly István polgármester nagy jelentőséget tulajdonít az immár ötödjére megszervezett, a falunapoktól jól elkülönült rendezvénynek, büszke arra, hogy sikerült abból hagyományt teremteni, és a virtusvetélkedő szerinte hosszú távon hozzájárul a község, a térség gazdasági erősödéséhez, a falusi turizmus fejlődéséhez, Uzont — Háromszék legnagyobb községét — ezáltal is sikerül kiemelni ,,a szürke félhomályból, látják, hogy vagyunk, létezünk".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2009-06-22: Közélet - x:

Kezdődik az érettségi - Fekete Réka

Ma a román nyelv és irodalom szóbelivel megkezdődik a két hétig tartó érettségi. Háromszéken kétezerszáz idei és korábbi végzős iratkozott be a vizsgákra, a megyében hat vizsgáztatóközpontban (sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, Mikes Kelemen Főgimnázium, Mihai Viteazul Főgimnázium, Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola, kézdivásárhelyi Nagy Mózes Gimnázium és Apor Péter Mezőgazdasági Szakközépiskola) és a hozzájuk rendelt albizottságokban tartják az érettségit.
2009-06-22: Közélet - x:

Főzőverseny és túrós puliszka (Torjai falunapok) - Iochom István

Torján hatodik alkalommal szerveztek falunapokat a múlt hét végén, amikor kedvezőbb az időjárás, nem szeptemberben a Mária-Magdolna-falubúcsú alkalmával, mint eddig.