SportvilágKét Európa-bajnokság a hét végén

2009. június 25., csütörtök, Sport

Kajak-kenu és öttusa — két magyaros sportág. Mindkettőben Európa-bajnokság lesz a hét végén. Reménykedhetünk tehát abban, hogy újra sok éremmel gazdagodik az egyetemes magyar sport trófeakincse.

Még akkor is, ha öttusában új szabály szerint versenyeznek a résztvevők. Ugyanis a nemzetközi szövetség (UIPM) tavaly novemberi, guatemalai kongresszusán a küldöttek kétharmados többséggel fogadták el a végrehajtó bizottság szabálymódosító javaslatát, melynek értelmében a versenyeket 2009-től új formában, a futást és a lövészetet a biatlonhoz hasonlóan egy számba szervezve bonyolítják le.

A versenynapok a vívással kezdődnek, ezt követi az úszás, majd a lovaglás, melyben annyi változás történt, hogy a két forduló sorrendjét felcserélték, azaz idéntől a jobbak — vagyis azok, akik két szám után az első 18 között állnak — lovagolnak másodjára. A legnagyobb módosítás a zárásra vonatkozik, az eddigi első és utolsó számot egybeszervezték, mégpedig azzal a céllal, hogy a verseny a végéig kiélezett és kiszámíthatatlan legyen. Korábban négy szám után — a futóképességek alapján — nagyjából ki lehetett számolni a befutási sorrendet, ez alapvetően változott a lövészet beiktatásával. A 3000 méteres távot három lövészet szakítja meg. Az elsőre pár méter megtétele után kerül sor, majd 1000 méterenként következik még kettő. Egy-egy alkalommal ötször kell célba találni, ehhez elegendő nagyjából olyan teljesítmény, mint amilyen a korábbi rendszerben a heteshez kellett. A futás miatt azonban ez gyakorta nem jön össze, ilyenkor pótlövéseket lehet leadni meghatározatlan számban, de 70 mp letelte után mindenképpen tovább lehet — illetve kell — menni. Az jár jól, aki gyorsan és pontosan lő.

A kajak-kenuban megy minden a megszokott rendjén 1000, 500 és 200 méteres távokon versenyeznek az érmekért. A magyar válogatott mindenekelőtt a hajóraj női egységeitől és a kenus Vajda Attillától vár érmeket. A magyar válogatott és mi, szurkolók... Érdemes lesz a hét végén a képernyők elé ülni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-06-25: Sport - x:

Két csapat a mezőny fölé nőtt (Labdarúgás, V. liga) — Áros Károly

Elmozdulás nélkül, a már megszokott színvonalú labdarúgás jellemezte az V. liga 2008—2009-es bajnokságát, és viszonylag kiegyensúlyozottabb küzdelem, melyben mégiscsak sikerült két csapatnak — Papolci FC és Berecki FC — a mezőny fölé nőnie. Az első, azaz a Papolci FC az első perctől jobbnak mutatkozott versenytársainál, fogalmazhatunk úgy is, hogy rajt-cél győzelmet aratott egy számára lezser versenyfutásban.
2009-06-25: Család - x:

Falak — Jártó Kocsis Edit

Az emberi történelem hosszú évszázadai során sokféle fal épült. Először csak védőfal a hideg, a meleg, a vadállatok ellen, hajléknak. Aztán várfalak, hogy megvédjenek törzseket, népeket egymástól, a leigázástól, a kapzsiságtól.