A kábítószer ellen

2009. június 25., csütörtök, Család

Az ENSZ Közgyűlése 1998-ban döntött arról, hogy minden tagállam nemzeti kábítószer-ellenes programot dolgoz ki, s ezt 2003-ra működteti is. Az akcióterv azonban, amely azt tűzte ki célul, hogy 2008-ra az illegális kábítószer-fogyasztás világviszonylatban ötven százalékkal csökkenjen, kudarcba fulladt: az ENSZ felmérése szerint világszerte nőtt a droggal kapcsolatba került emberek száma.

Az ENSZ kábítószer-ellenes hivatalának igazgatója szerint a világ országainak eddig nem sikerült olyan bűnüldözési intézkedéseket foganatosítaniuk, amelyek érzékelhető hatást gyakorolnának a kábítószer-kereskedelemre.

A világon mintegy 200 millió ember fogyaszt illegális kábítószereket. Európában a leggyakrabban használt a kannabisz, de jelentősen növekszik a kokainhasználók köre, s évente legalább 7000—8000, kábítószer-fogyasztással összefüggésbe hozható haláleset történik. Európa keleti részén a rendszerváltások után nőtt meg ugrásszerűen a drogfogyasztás, mely mára stabilizálódott. Általában a felnőtt lakosság 10—15 százaléka élete során használ valamilyen tiltott szert, de vannak országok, közösségek, ahol ennél sokkal nagyobb az arány.

Holnap, június 26-a a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem nemzetközi napja; az ENSZ-közgyűlés 1987. évi határozata alapján 1988 óta tartják, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a kábítószer-fogyasztás veszélyeire, a drogkereskedelem elleni harc fontosságára.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-25: Család - x:

Falak — Jártó Kocsis Edit

Az emberi történelem hosszú évszázadai során sokféle fal épült. Először csak védőfal a hideg, a meleg, a vadállatok ellen, hajléknak. Aztán várfalak, hogy megvédjenek törzseket, népeket egymástól, a leigázástól, a kapzsiságtól.
2009-06-25: Család - x:

A gyermeknevelési segélyről (Jogi posta)

Bács Emese kilyéni olvasónk leveléből kitűnik, két gyermeke van, az egyik egyéves és tíz hónapos, a másik nyolc hónapos. Arról érdeklődik, jogosult-e mind a két gyermek után a gyermeknevelési segélyre.