Külföldi hírek — Simó Erzsébet

2009. június 26., péntek, Közélet
Erőszak Iránban: a tüntetők közé lőttek

Teheránban a tüntetők közé lőttek, illetve gumibotokkal, könnygázzal, vízágyúkkal oszlatták fel a választási eredmények ellen tiltakozó tömeget. Irán legfelsőbb vallási vezetője közben a parlamentben bejelentette: nem enged semmiféle nyomásnak, és továbbra is Mahmúd Ahmedinezsádot tartja az ország elnökének.

Pedig korábban az Őrök Tanácsa is elismerte: voltak csalások a választáson. A Forradalmi Gárda tagjai tüzet nyitottak az iráni parlament körül gyülekező emberekre. A Twitter közösségi oldalon megjelenő beszámolók szerint a brutális rendőrségi fellépésnek több halálos áldozata is van. A tüntetések leverésébe bevonták a hadsereget is, a parlament felett katonai helikopterek köröznek. Irán vallási vezetője jelezte: továbbra sem engednek semmiféle nyomásnak. Az egész népnek tiszteletben kell tartani a törvényeket — fogalmazott Ali Hamenei. Az elnökválasztás kérdésében eddig is és ezután is a jog betartását sürgettem és sürgetem — tette hozzá.

Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztését kérik

Magyarország legfőbb ügyésze szerdán kérte az Országgyűléstől Dávid Ibolya, az MDF elnöke és Herényi Károly MDF-es politikus képviselői mentelmi jogának felfüggesztését. Dávid Ibolyának és Herényi Károlynak a megfigyelési botrányban játszott szerepéről kell számot adnia a nyomozóügyészeknek. A Fidesz azt követeli, hogy az Országgyűlés ne halassza szeptemberre a Dávid Ibolya és Herényi Károly mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló szavazást, hanem jövő hétfőn döntsön róla. Az MDF sajtóirodája szerint koncepciós eljárás indult Dávid Ibolya és Herényi Károly ellen. A párt álláspontja szerint az ügyészség téves úton jár, amikor a lehallgatási botrány áldozataiból gyanúsítottakat akar faragni. A közlemény szerint az MDF elnöke kész a nyilvánosság elé tárni minden információt, amit az ügyről tud. Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke a házbizottság tegnapi ülése után kérdésre válaszolva megerősítette, szerdán megkapta a legfőbb ügyész levelét, de annak részletes tartalmáról nem nyilatkozott az újságíróknak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-06-26: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Nem csökkennek a bérek
Az egységes bértörvény nem írja elő, hogy a fizetések a jelenlegiekhez képest alacsonyabbak legyenek — jelentette ki tegnap Emil Boc kormányfő. Mint mondta, a törvénytervezet végleges formáját a pénzügyminisztérium elemzése után dolgozzák ki.
2009-06-26: Közélet - x:

Beruházások Sepsiszentgyörgyön — Váry O. Péter

Az önkormányzat tegnapi ülésén több, a közeljövőben kezdődő beruházás elindításának jóváhagyásáról döntöttek a képviselők, láttamozva ezek városrendezési övezeti tervét. Szépmezőn egy építőelemeket, illetve új technológiájú hőszigetelési kellékeket készítő gyár épül, a külföldi befektető számára meglehetősen sietős a munkálat elkezdése, hiszen tavasszal szeretné elindítani a termelést.