Beruházások Sepsiszentgyörgyön — Váry O. Péter

2009. június 26., péntek, Közélet

Az önkormányzat tegnapi ülésén több, a közeljövőben kezdődő beruházás elindításának jóváhagyásáról döntöttek a képviselők, láttamozva ezek városrendezési övezeti tervét. Szépmezőn egy építőelemeket, illetve új technológiájú hőszigetelési kellékeket készítő gyár épül, a külföldi befektető számára meglehetősen sietős a munkálat elkezdése, hiszen tavasszal szeretné elindítani a termelést.

A város csíkszeredai kijáratánál, egészen Árkos patakáig az út jobb oldalán hatalmas lakópark és bevásárlópark telepítéséhez kezd egy osztrák vállalkozó, lesz itt mindenféle profilú nagy üzlet, olyanok, amilyenekben eddig Brassóban költötték el a háromszékiek a pénzüket. A dolog érdekessége még az is, hogy eredetileg az osztrák cég Brassóban szándékozott építkezni, a város vezetőségének azonban sikerült meggyőznie, hogy Sepsiszentgyörgyre jöjjön. Az Oltmező úton, a helyi közszállítási vállalat telephelyével átellenben a Kaufland akar raktáráruházat építeni — ez újabb bevásárlóközpont jóváhagyása kisebb vitát váltott ki, azt ugyanis senki nem érti, mi értelme egymás hegyén-hátán a sok raktáráruháznak, miközben a város más részeiben nincs hasonló üzlet, valamint az is felmerült, származik-e jövedelme a városnak a másutt bejegyzett cégek után. A jelenlegi adótörvénykönyv szerint az önkormányzatok csak az alkalmazottak személyi jövedelemadójából kapnak vissza 47 százalékot Bukarestből, a cégek egyéb adóiból nem, következésképp az önkormányzatoknak az az érdekük, hogy minél több munkahely-lehetőséget teremtsenek. Kovács István, az MPP frakcióvezetője felvetette, mégis jó lenne egy tanulmányt készítenie az önkormányzatnak azokról a folyamatokról, melyeket ezek a raktáráruházak generálnak, mert ,,hosszú távon a pillanatnyi több pénz lehet kevesebb" — mondta. És végül a Borvíz utcában egy húsfeldolgozó gyárat szeretne építeni ezúttal egy helybeli vállalkozó, ezért a lakónegyed rendeltetését átváltoztatták lakó- és szolgáltatási negyeddé, ez amúgy is jobban megfelel a valóságnak, hiszen a városnak abban a részében már több kisebb termelőcég működik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-06-26: Közélet - x:

Külföldi hírek — Simó Erzsébet

Erőszak Iránban: a tüntetők közé lőttek
Teheránban a tüntetők közé lőttek, illetve gumibotokkal, könnygázzal, vízágyúkkal oszlatták fel a választási eredmények ellen tiltakozó tömeget. Irán legfelsőbb vallási vezetője közben a parlamentben bejelentette: nem enged semmiféle nyomásnak, és továbbra is Mahmúd Ahmedinezsádot tartja az ország elnökének.
2009-06-26: Közélet - x:

Kezdődik a Start-program (Vállalkozásfejlesztés) — Ferencz Csaba

Alig öt nap áll rendelkezésükre azoknak a fiataloknak (18—40 évesek), akik részt kívánnak venni a kormány által indított, az első cég alapítását, illetve a két évnél nem régebbi vállalkozások fejlesztését támogató Start-programban, ugyanis a tegnap kezdődött jelentkezési időszak július elsején 20 órakor zárul.