Észtországba szökött egy orosz sziget

2009. június 27., szombat, Magazin

Egy sűrű erdő borította nagy sziget fogta magát, levált, és a határt illegálisan átlépve Észtországba távozott a Narva víztározóban a minap.

A szigetek úszkálása errefelé megszokott dolog, s ebben az esetben csak az a különös, hogy ez elég nagy — 200x200 méter —, s hogy átlépte a határt. Észtországban először megijedtek a part felé tartó, hatalmas, ismeretlen tárgy láttán, de hamar tisztázódott, hogy nem valami katonai eszközről van szó. Most is aggódnak még azonban, hogy nem okoz-e majd kárt valamiben, amikor partot ér — már ha egyáltalán partot ér, mozgása ugyanis teljesen kiszámíthatatlan. A határőrizetet az úszkáló szigetek nem érdeklik: nem lehet rajtuk lakni, de még rájuk lépni sem, mert nagyon törékenyek.

A nemzetközi jog szakértői szerint a sziget a határ átlépésétől kezdve Észtországhoz tartozik, s Oroszország már csak akkor szerepel a továbbiakban vele kapcsolatban, ha a sziget Észtországban kárt okoz: ebben az esetben a kétoldalú egyezmények alapján kell majd rendezni a kérdést. Az ilyen úszó szigeteket általában több méter vastag tőzegréteg alkotja, amelyet a rajta nőtt növényzet gyökerei tartanak össze. Súlyuk akár több ezer tonnát is kitehet. Akár évtizedekig állhat egy helyben, hogy aztán magas vízállás vagy nagy esőzések nyomán a parttól elszakadva útnak induljon. Némelyik az úton teljesen ,,elolvad", mások odanőhetnek egy darab szárazföldhöz.

Ez a négyhektáros darab a Narva víztározón, az észt határ közelében lévő, ,,szilárd lá­bakon álló" szigetről szakadt le. A tározó vízfelülete mintegy 200 négyzetkilométer, s ebből mintegy 40 négyzetkilométer tartozik Észtországhoz, a többi orosz felségterület.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-06-27: Magazin - x:

McCartney töröltette házát a Google-térképről

Töröltette londoni luxusvilláját a Google panorámafotós térképszolgáltatásáról Sir Paul McCartney. A Google Street View ― amely digitális fotókból összeállított valós utcaképeket mutat interaktív térképén ― márciusban vált hozzáférhetővé Nagy-Britanniában, és azonnal komoly botrányokat okozott. Sokan ugyanis kínos helyzetben látták viszont magukat vagy közeli ismerőseiket, annak ellenére, hogy a szolgáltatás elvileg felismerhetetlenné teszi a fotókon megjelenő személyek arcvonásait.
2009-06-27: Magazin - x:

Hazudott a ,,tejútorcájú” lány

Hazudott az a belga lány, aki 56 csillagot kapott az arcára egy tetoválószalonban. Kimberley Vlaminck azt állította, hogy ő csak hármat kért, és csak kicsiket, ám a tetoválómester nyelvtudatlansága okán ötvenhárommal többet kapott, a jókora többletet pedig azért nem érzékelte már készítésükkor, mert elaludt tetoválás közben.