Radnóti Miklós száz éveJárkálj csak, halálraítélt — Bogdán László

2009. június 27., szombat, Múltidéző

Idén ünnepelheti a magyar verskedvelő közönség a múlt század egyik nagy, tragikus sorsú költője, Radnóti Miklós születésének századik évfordulóját, akit egyik gyönyörű versének baljós jóslatát beteljesítve, végül is megöltek, mert maga sosem ölt.

Igen számtalan megrendítő idézettel lehetne bizonyítani, hogy előre látta sorsát, s költészete ebben az állandó idegfeszültségben, a közeledő halál baljós előérzetében vált hatalmas költészetté. Mert Ő ― mintegy a sorssal szemben is ― írt, ahogyan a Második ecloga híres soriban megfogalmazta, nem is tehetett mást. ,,Írtam, mit is tehetnék? A költő ír, a macska / miákol és az eb vonít s a kis halacska / ikrát ürít kacéran. Mindent megírok én…"

És e fogadalmához mindig, minden körülmények között, élete utolsó napjaiig tartotta magát, amikor holttestét kiföldelték, viharkabátja zsebében találtak rá a véres bori noteszére utolsó, a halállal versenyt futva írott megrendítő verseivel, a Razglednicákkal, bár a jelző ― ,,megrendítő" ― itt keveset árul el Radnóti sorsáról.

Most, meggyilkolása után évtizedekkel kiadott Naplójának egy fontos részletével emlékezünk rá ― ahol pontosan és körültekintően, őszintén vall identitásáról, mutatva, hogy egyik gyönyörű verse, a század egyik legkihívóbb magyar verse, a Nem tudhatom ― nem volt véletlen. De azt is, hogy kit is öltek meg a szadista keretlegények a váltakozó erőltetett menetek végén…

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-06-27: Múltidéző - x:

Távoli tájak vándora (Emlékezés Marczell Péter orientalistára) — Bárdi László

Ürmös Péter munkája
Az idei év, 2009 a Kőrösi Csoma Sándor jubileumi emlékév volt az első, amikor éppen a jelenkor egyik legnagyobb Kőrösi-kutatója, a Svájcban élő Marczell Péter nem közölt tanulmányt a hagyományos kovásznai Kőrösi Csoma-tanulmánykötetben.
2009-06-27: Múltidéző - x:

Radnóti Miklós: Napló (részlet)

1942. május 9.
Komlós Aladártól kapok levelet. ,,Kétfelől is azt hallom, hogy állításod szerint fachéban vagyunk a zsidókérdésben történt levelezésünk miatt. Bizonyos, hogy ebben a kérdésben — amennyire nézeteidet hallomásból ismerem — áthidalhatatlannak látszó űr van közöttünk, de tudomásom szerint sohasem sértettél meg engem, de én se Téged. Kedves volnál, ha megírnád, hogy Te is így tudod a dolgot. Szívből köszönt..." stb.