Ősmagyar történelem a Nagypatak völgyében - Fekete Réka

2009. július 1., szerda, Kultúra

Vigyázz, ha jön a vonat! — énektanulás közben

Esős délelőttön látogattuk meg a bitai, sepsiillyefalvi és apanagyfalusi gyermekeket a Nagypatak völgyében (Mikóújfalu), ahol egy hétig törzsekbe csoportosulva ismerkedtek az ősmagyar történelem bibliai kapcsolódásaival.

A Jószág nevű domboldalban ez idő alatt Csaba bácsi, a kántor volt a legnépszerűbb, ő szolgáltatta a zenét játékhoz, énektanuláshoz, és a csendes áhítatra hangolódásban is része volt az általa szolgáltatott zenének. A táborozók a három település református gyülekezeteiből érkeztek lelkészeik kíséretében a Nagypatak völgyébe, ahol naponta egy-egy téma körül zajlottak a foglalkozások. Történeteket hallgattak a sámánizmusról, a honfoglalásról, a pogány lázadásokról, a kereszténység felvételéről, korabeli játékokkal ismerkedtek, és meghívták a gidófalvi barantázókat, akik ősi harci művészetet mutattak be. Naponta cserélődtek a törzsfőnökök, akikre mindenkinek hallgatnia kellett, de a legtöbb feladat is rájuk hárult: összetartani a törzset, elnyerni a tagok bizalmát, megbecsülését. A táborlakók egyfajta rendhagyó bibliai héten vettek részt, ahonnan a tanultak mellett az egymásra figyelés és egymás segítésének örömét is magukkal vitték, amint a táborvezető lelkészek mondták: néhány nap alatt olyan közösséggé formálódtak, amelynek összetartó erejéből minden bizonnyal az évközi vallásórákra is jut.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-01: Kultúra - x:

Először távol a családtól - Fekete Réka

Kevés fogyatékkal élő fiatalnak adatik meg, hogy utazzék, táborban vegyen részt, családjaiknak pedig szintén ritka az olyan alkalom, amikor kissé felszusszanhatnak, nyaralhatnak, kis időre másokra bízhatják sérült gyermekeiket.
2009-07-01: Kultúra - x:

Kincskeresők - Fekete Réka

A közös elmélkedés után jól jön a pihenő
A kézdi-orbai református egyházmegye tíz egyházközségéből hatvan gyermek táborozott egy hétig a csernátoni önkormányzat Ika-vár alatti vendégházában és a régi faházikókban.