Képzett kutyák cukorbetegeket mentenek

2009. július 1., szerda, Magazin

Kutyákat képeznek ki Nagy-Britanniában arra, hogy figyelmeztessék diabéteszes gazdijukat, amikor utóbbiak vércukorszintje veszélyesen esik. A kutyák sok helyszínen, változatos körülmények között bizonyították már, hogy kiváló szaglásukkal és intelligenciájukkal emberi életeket menthetnek. Ezen túlmenően kiszimatolják a kábítószert, robbanóanyagot, de akár a rákos sejteket is.

A legújabb terület, ahol hasznos, sőt, életmentő lehet tevékenységük, a diabéteszesek felügyelete. Kiderült, hogy a kutyák érzékelik azt a változást, amely a hipoglikémiás embernél lezajlik, miközben vércukorszintje csökken. Mivel ez az állapot gyakran vezet eszméletvesztéshez, kómához, a ,,cukorszintőrző" kutya jelzése életmentő lehet. A dél-angliai Aylesbury városában működő, ebek speciális képességeit kutató intézetben az állatok kiképzésével is foglalkoznak. Eddig tizenhét kutya betanítását kezdték meg. Claire Guest, a szervezet vezetője szerint az állatok a kiképzés során megtanulják, hogy sok milliárd részecske közül egy-két molekula jelenlétét is kiszimatolják. Az életmentő ebek ugatással, vonyítással vagy kéznyalogatással figyelmeztetik gazdájukat a vércukorszint zuhanására.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-01: Magazin - x:

Demes Dezső (Mementó) - Kisgyörgy Zoltán

Negyvenöt évvel ezelőtt helyezték örök nyugalomra a sepsiszentgyörgyi köztemetőben. Sokoldalú egyéniség, ezermester, feltaláló, tollforgató költő-író volt. A Brassó megyei Keresztváron született 1907-ben.
2009-07-01: Magazin - x:

Michael Jackson dalai újra listavezetők

Újra a toplisták élére kerültek Michael Jackson dalai Nagy-Britanniában, az énekes váratlan halála után nagy a kereslet a régi világslágerei iránt.