Szlovák államnyelvtörvényMagyarázzák a bizonyítványukat

2009. július 3., péntek, Közélet
A szlovák házelnök levelet küld Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének, amelyben megmagyarázza, hogy a szlovák államnyelvtörvény módosításának ,,semmi köze sincs semmiféle szofisztikus támadáshoz sem a magyar, sem más, Szlovákiában élő kisebbség ellen".

Pavol Paska leszögezte: elutasítja a feszültség folyamatos fenntartását a szlovák—magyar kapcsolatokban, és ezért továbbra is arra fog törekedni, hogy a két szomszédos állam kapcsolata jó legyen. Hozzáfűzte: meggyőződése, hogy Budapest támadásai mögött a magyarországi belpolitikai és gazdasági nehézségeket kell keresni.

A felesleges nyelvtörvény elfogadása röviddel a szlovák—magyar kormányfői találkozó előtt az arrogancia jele vagy arra irányuló igyekezet, hogy a találkozó sikertelenül végződjék — írja a Sme liberális szlovák napilap Pofon a Dunán túlra című kommentárjában. Szerzője, Peter Morvay megjegyzi: nincs igaza Csáky Pálnak, az MKP elnökének, amikor azt állítja, hogy ilyen törvény még az Osztrák—Magyar Monarchia idején sem létezett, s valószínűleg nincs igaza Németh Zsoltnak sem, aki azt állítja, hogy a II. világháború óta most született először olyan törvény, amely a kisebbségi nyelvhasználatot bünteti. Voltak ilyenek, de a civilizált államok ma többnyire szégyellik ezeket — szögezi le Morvay. Csákynak azonban igaza van abban, hogy a szlovák törvényről lerí a nemzeti kisebbrendűségi érzés és a rosszakarat, amely a mai szlovák kormányt jellemzi.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-07-03: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Van, akinek jár, van, akinek nem jut
Bár válság van, a pénzügyminisztérium alkalmazottjai 13,3 millió eurót kapnak vakációs prémiumként. A miniszter szerint az összeget előirányozza a költségvetési törvény. Gheorghe Pogea kifejtette, ez nem is nagy kiadás, ugyanis a 13,3 millió euró 33 000 személy között oszlik el, pontosabban a pénzügyminisztérium 42 megyében levő alkalmazottjai, az országos vámigazgatóság, a pénzügyőrség, valamint az Országos Előrejelző Bizottság alkalmazottjai között.
2009-07-03: Közélet - x:

Külföldi hírek — Váry O. Péter

Jogerősen feloszlatták a Magyar Gárdát
Jogerősen feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet a Fővárosi Ítélőtábla tegnap kihirdetett ítéletében. A felperesként eljáró Fővárosi Főügyészség a szervezet 2007. december 9-ei, Tatárszentgyörgyön tartott felvonulása után döntött arról, hogy bíróság előtt kezdeményezi feloszlatását.