Külföldi hírek — Váry O. Péter

2009. július 3., péntek, Közélet

Jogerősen feloszlatták a Magyar Gárdát

Jogerősen feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet a Fővárosi Ítélőtábla tegnap kihirdetett ítéletében. A felperesként eljáró Fővárosi Főügyészség a szervezet 2007. december 9-ei, Tatárszentgyörgyön tartott felvonulása után döntött arról, hogy bíróság előtt kezdeményezi feloszlatását.

Az ügyészség szerint a Magyar Gárda tényleges tevékenységét az egyesületi joggal visszaélve végzi, működése a cigány népcsoport szabadságának és jogainak olyan fokú sérelmével jár, amely indokolja a feloszlatást. Fontos a Fővárosi Ítélőtábla Magyar Gárdát feloszlató ítélete, de nem elég a szélsőségek visszaszorításához — mondta Nyakó István. Az MSZP szóvivője szerint az ítélet csökkenti a neonácik által a demokráciára jelentett óriási veszélyt, és jelzi, hogy nem lehet következmények nélkül gyűlöletet szítani és félelmet kelteni Magyarországon. A Fidesz nem kívánja kommentálni a Magyar Gárda feloszlatását.

Újabb hadművelet Afganisztánban

Nagyszabású támadást indított az amerikai tengerészgyalogság tegnap hajnalban Afganisztán déli részén a tálib lázadók ellen, Pakisztán csapatokat vezényelt a közös határ térségébe. Harci helikopterek támogatásával mintegy négyezer tengerészgyalogos és hatszázötven afgán katona, illetve rendőr lendült támadásba Hilmend tartományban, hogy kifüstölje a lázadókat a Hilmend folyó völgyében fekvő településekről még az augusztus 20-ra kitűzött elnökválasztás előtt. Larry Nicholson dandártábornok közölte, hogy a Kardcsapás fedőnevű művelet a háború új szakaszának legnagyobb és leggyorsabb akciója.

Bírálta Iránt a német kancellár

Élesen bírálta az iráni vezetés politikáját, a tüntetőkkel szemben alkalmazott durva erőszakot a német kancellár. Kormánynyilatkozatában Angela Merkel hangsúlyozta: a legfejlettebb ipari országokat és Oroszországot tömörítő, úgynevezett G8 csoport jövő heti csúcstalálkozóján határozott üzenetet kell küldeniük Teheránnak arra vonatkozóan, hogy ez a politika nem folytatható tovább. A tüntetéshez való jog, az alapvető emberi, illetve szabadságjogok egymástól elválaszthatatlanok, és azokat Iránnak is tiszteletben kell tartania.

Észak-Korea újabb rakétákat indított

Észak-Korea két rövid hatótávolságú, föld-víz osztályú rakétával hajtott végre kísérleti indítást tegnap a keleti partvidékén, legalább egy rakéta a Japán-tengerbe hullott. Aszo Taro, a szigetország szóvivője élesen elítélte az észak-koreai kísérleteket, és felhívta Phenjan figyelmét arra, hogy az ilyen jellegű provokatív cselekmények nem szolgálják az észak-koreai nemzeti érdekeket. A rakétakísérleteket azután hajtotta végre a kommunista állam, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden Tokióban felszólította Phenjant, tartózkodjék minden olyan lépéstől, amely súlyosbítaná a térség helyzetét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-07-03: Közélet - x:

Magyarázzák a bizonyítványukat (Szlovák államnyelvtörvény)

A szlovák házelnök levelet küld Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének, amelyben megmagyarázza, hogy a szlovák államnyelvtörvény módosításának ,,semmi köze sincs semmiféle szofisztikus támadáshoz sem a magyar, sem más, Szlovákiában élő kisebbség ellen".
2009-07-04: Gazdaság - x:

Csűrszínház egy Felső-Nyárád menti mesefaluban - Sylvester Lajos

Földink, Székely Szabó Zoltán, bécsi „Taxinész", ahogyan egyik könyvében meghatározza önmagát — taxisofőr és színész —, mintegy három éve gyötör, hogy mennék el Mikházára, ebbe a Felső-Nyárád menti faluba, ahol egyik megszállott színész barátunk, Szélyes Feri egy módosabb gazdákra emlékeztető csűrből Csűrszínházat varázsolt.