Nem tolakszanak a budapesti látogatásért

2009. július 4., szombat, Világfigyelő

Miroslav Lajcák szerint Pozsony semmiképpen sem akarja rákényszeríteni Budapestre Robert Fico miniszterelnök magyarországi látogatását. A szlovák külügyminiszter nyilatkozatában Bajnai Gordon magyar kormányfő szavaira reagált, aki szerint a magyar—szlovák kormányfői találkozót csak akkor lenne érdemes megtartani, ha a felek meg tudnak oldani egy problémát, vagy új, pozitív kezdeményezéseket tudnak tenni.

Lajcák szerint a labda most a magyar térfélen van. A szlovák fél kész a látogatásra, amelynek keretében a gazdaságot, a szomszédsági együttélést és az együttműködést érintő megállapodások születhetnének. Felhívta a figyelmet arra, hogy a látogatás időpontját a meghívó félnek kell kitűznie, amit Budapest eddig nem tett meg. ,,Természetesen, semmiféle látogatásért nem tolakszunk. Ha a magyar fél nincs felkészülve egy ilyen látogatásra, azt sajnálattal tudomásul vesszük" — jelentette ki a szlovák diplomácia vezetője. Meggyőződése, hogy a félreértéseket kölcsönös párbeszéddel, s nem a médián keresztüli üzengetéssel kell tisztázni.

A szlovák fél szerint Robert Fico tervezett budapesti hivatalos látogatásának időpontja július 7. vagy július 9. lehetne. Eddig a látogatás időpontját nem erősítették meg, de a találkozót nem is mondták le, illetve nem halasztották el.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-04: Világfigyelő - x:

Bejegyezték a Most—Híd pártot Szlovákiában

A szlovák belügyminisztérium bejegyezte a Most—Híd szlovákiai pártot, amelyet a Magyar Koalíció Pártjából (MKP) kilépett parlamenti képviselők alakítottak — közölték tegnap Pozsonyban. A párt hivatalos bejegyzéséhez legalább 10 000 támogatói aláírásra volt szükség.
2009-07-04: Világfigyelő - x:

Jobban védenék a kárpátaljai magyarságot

Miként maradhat meg a kárpátaljai magyarság Ukrajnában? Ez a kiemelt témája a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemnek. A Kisebbségekért—Pro Minoritate Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség 17. alkalommal szervezte meg a rendezvénysorozatot Felsőszinevéren.