Röviden — Váry O. Péter

2009. július 4., szombat, Világfigyelő

Bajnai szeptemberre költségvetést ígért

A kormány szeptember elején nyújtja be a költségvetést, amelyet már novemberben elfogadhatna az Országgyűlés — mondta Bajnai Gordon miniszterelnök. Kifejtette: nagyban növelné a Magyarország iránti befektetői bizalmat és a kiszámíthatóságot, ha már november közepén, de legkésőbb a hónap második felében elfogadná az Országgyűlés a 2010-es költségvetést.

Bár várhatóan a második félévben is komoly nyomás nehezedik majd a kormányra, ,,biztosíthatom, hogy Magyarországon nem lesz választási költségvetés" — jelentette ki. A miniszterelnök elmondta: a szükséges lakossági megszorítások nagy részét már végrehajtotta a kormány. A második félév kiemelt feladatai a vállalatokra nehezedő bürokratikus teher enyhítése, ágazati stratégia kidolgozása a négy kulcságazat — járműipar, logisztika, informatika-elektronika, gyógyszeripar-biotechnológia — vonatkozásában, a munkahelymegőrző programok folytatása és a vállalatok finanszírozási nehézségeinek mérséklése.

A szocialisták újabb csomagja

A szocialisták újabb brutális megszorító csomagot készítenek elő a költségvetésben, amire viszont semmiféle felhatalmazásuk nincs — közölte Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője. A szocialisták a költségvetés keretében elveszik az összes energiatámogatást, csökkentik a béreket és a nyugdíjakat, ingatlanadót vezetnek be, csökkentik a mezőgazdasági támogatásokat, ,,a padlóra küldik a vasutat, és 120 milliárdot akarnak megspórolni a településeken", illetve az általuk a családoknak, vállalkozásoknak biztosított közszolgáltatásokat — sorolta. Az ellenzéki párt politikusa szerint a kormánynak ,,haladéktalanul távoznia kell", mert az emberek bizalmát elveszítette az MSZP, Bajnai Gordont pedig ,,soha senki semmire meg nem választotta".

Hullámvölgyben a lakosság közérzete

A megkérdezettek több mint háromnegyede értékelte hármasnál rosszabbra a dolgok alakulását Magyarországon, és mindössze 2,5 százalékuk adott hármasnál jobb osztályzatot a Forsense közvélemény-kutató legújabb jelentése szerint. Az intézet általános közérzetet mérő indexe továbbra is borúsnak mutatta az embereknek az ország helyzetével kapcsolatos véleményét. A 0-tól 100-ig terjedő skálán az év első felében a pontszámok 17 és 27 között ingadoztak: januárban 27 pontról indult a mutató értéke, a következő hónapokban folyamatosan romlott, áprilisban csupán 17 pontot mértek, ami az utóbbi öt év hangulati mélypontját mutatja. Májustól enyhe javuló tendencia figyelhető meg, így júniusban 23 ponton állt az index.

Miniszteri lemondások várhatóak

Lendvai Ildikó az MSZP mai kongresszusán azt fogja javasolni, hogy november végén lépjen ki a kormányból az, aki a párt országos választási bizottságában konkrét pártbéli feladatot kap — írta tegnapi számában a Népszabadság megbízható, de pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. A napilap információi szerint Baja Ferenc, a párt szocialista platformjának vezetője vetette fel, hogy aki a pártvezetésben szerepet vállal, ne legyen miniszter. Ehhez csatlakoztak mások, akik azt mondták: aki a pártvezetői munkában részt vesz, semmilyen formában ne legyen kabinettag. A lap emlékeztetett: Lendvai Ildikó pártelnök korábban a miniszterelnök-jelölésig vállalta a feladatot, ez pedig az őszi kongresszuson megtörténik.

Tilos a tüntetés

Megtiltotta a rendőrség a budapesti Szabadság térre mára szervezett tüntetés megtartását. A rendőrség közleménye szerint szombatra ,,egyetlen demonstráció megtartását sem vette tudomásul" a rendőrség az V. kerületi Szabadság térre. Mint írják, ,,amennyiben lesznek olyan magánszemélyek és szervezetek — különös tekintettel a Magyar Gárda Egyesületre —, amelyek ennek ellenére demonstrációt akarnak tartani a Szabadság téren, a rendőrség élve a jogszabályok adta lehetőségekkel, a leghatározottabban fog fellépni velük szemben". A rendőrség egyúttal bejelentette azt is, hogy fokozott, 24 órás ellenőrzést tartanak szombaton a fővárosban. A fokozott ellenőrzés célja a közbiztonságot veszélyeztető cselekmények, események megelőzése, megakadályozása. Több szélsőséges szervezet is csatlakozott a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy György melletti szimpátiatüntetéshez, amelyet a köztévé előtti téren tartanának.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-04: Világfigyelő - x:

Jobban védenék a kárpátaljai magyarságot

Miként maradhat meg a kárpátaljai magyarság Ukrajnában? Ez a kiemelt témája a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemnek. A Kisebbségekért—Pro Minoritate Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség 17. alkalommal szervezte meg a rendezvénysorozatot Felsőszinevéren.
2009-07-04: Máról holnapra - x:

A politikusok felelőssége - Bogdán László

Traian Boc miniszterelnök ― vigyázat nem elírás, őszintén kíváncsiak vagyunk, mikor jön rá a kormányfő arra, hogy vészes függősége az államfőtől a legteljesebb mértékben hátrányos, és rontja politikusi teljesítményét, örök támadások és inszinuálások, botrányok kiváltó oka? ― nehéz helyzetben van, hisz fél kabinetje ellen részben a közpénzek felelőtlen elherdálása, részben a különben tapaszalt politikusoknak számító miniszterei vagyonnyilatkozatainak (finoman fogalmazva) ,,hiányosságai" miatt eljárás indult.