Gazdag versenynaptár vár a birkózókra - Áros Károly

2009. július 9., csütörtök, Sport

Egy Európa-bajnoki ezüstérem (felnőttek kontinensviadalán) után a hét végén három ötödik hellyel érkeztek haza leányaink a tbiliszi ifjúsági Európa-bajnokságról. Kedden benéztem az edzésre, természetesen azzal a céllal, hogy személyesen is gratuláljak, na meg aztán, hogy megtudjam, tényleg nem fért be ebbe a jó mérlegbe egy bronzérem is. A mester, Mátéfi Árpád józanul mérlegelt:

— Tizenhat-tizenhét versenyző lépett szőnyegre egy-egy súlycsoportban, ebből hét-nyolc a volt szovjet államokból. Az egykori összetartozás érzése nem szűnt meg bennük. A három bíróból egy mindig ,,szovjet" volt, s érvényesítette is akaratát. Na persze, ebbe mi is be-besegítettünk. Itt van mindjárt Mihaela Munteanu esete. Két másodperc volt még a mérkőzés végéig, nem figyelt oda, a bírói sípszó után nem állt vissza gárdába, az ellenfél rácsapott, elkapta a lábát, és kitaszította a küzdőtérről, értékes pontot szerezve. Mihaela, ha figyel, ha felveszi a küzdőállást, s nem ,,kínálja fel" a lábát... Késő bánat. Na de menjek tovább, Tatár Otíliának a bronzért menő csatában egy ukrán versenyzővel kellett megküzdenie. Az utolsó menetben az ukrán vezetett, Otília ritmust váltott, űzte, kergette ellenfelét, de kilenc másodperccel a csata vége előtt a bíró, hogy visszafogja lendületét, megintette, pedig ő hajtott végre fogást. Érthetetlen döntés volt. Roxana Ianculovici-ról pedig ukrán ellenfele egyenesen letépte a mezt, úgy védekezett, a bíró pedig Roxanát büntette — valószínű, hogy nem tetszett versenyzőnk rongyos dressze —, így biztosította Tarasz Bulba kései unokájának győzelmét, s hozzá a bronzérmet.

— A tanulság, amit levonhattatok?

— Mint hajdan a nagy Szovjetunió idején, ahhoz, hogy legyőzz egy ,,szovjetet", egy-két klasszissal jobbnak kell lenned, mint ő.

— A további programotok?

— Holnap indulunk a felnőtt korosztályúakkal Madridba egy nemzetközi versenyre, aztán július 15-én Azerbajdzsánban lépnek szőnyegre felnőtt korosztályú leányaink egy grand prix-viadalon. Július 22-én indulunk Szerbiába az ifjúsági II-esek Európa-bajnokságára, a csapatban lesz két szentgyörgyi birkózó is: Tatár Andrea (38 kg, az ISK sportolója) és Gheorghe Enea (69 kg, MSC). Augusztus 4-től Ankara ad otthont az ifjúsági I-esek világbajnokságának, négy versenyző képviseli Szentgyörgyöt: Tatár Otília, Mihaela Munteanu, Roxana Ianculovici — mindhárom az MSC birkózója — és Ileana Dobrescu az Olimpiai Központból. Augusztus 21-én Piteşti-en kerül sor Románia Nemzetközi Versenyére, egy hónappal később, szeptember 20-án három birkózónk — Estera Dobre, Mihaela Munteanu és Roxana Ianculovici — a dániai világbajnokságon próbálkozik meg az éremszerzéssel. Ezzel véget is érnek az idei világversenyek, és jönnek az országos bajnokságok, októberben az egyéni döntők, novemberben a csapatbajnokság döntői — szuperligában, ifjúsági korosztályban. Lesz alkalom bőven az éremszerzésre.

— Mi tagadás, ilyen gazdag versenynaptár mellett nem lesz alkalom a birkózók unatkozására. Ha meg kellene fogalmazd a célt?

— Egyszerű: túlszárnyalni a tavalyi teljesítményünket, éremgyűjteményünket.

— S a vágyad, álmod?

— Dobre Európa-bajnoki ezüstérme mellé jól elférne egy-két világbajnoksági érem is mind az ifjúsági, mind a felnőtt-világbajnokságról. A siker esetén nagyon boldog lennék.

— Úgy legyen!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-07-09: Család - x:

Ötvenhat év után találkoztak az elcserélt csecsemők

1953. május 3-án Oregonban, a Pioneer Memorial Kórházban két kislány egyszerre látta meg a napvilágot: Kay Rene Reed Qualls és DeeAnn Angell Shafer. Mindkettejüknek boldog gyermekkoruk volt, majd férjhez mentek, gyerekeik születtek, jelenleg pedig gyakorló nagymamák.
2009-07-09: Sport - x:

Mi az ön véleménye, elképzelése? (Sportélet)

Az utóbbi egy hónapban két irányból is megcélozták Sepsiszentgyörgy eléggé mélypontra került, vagy ha így jobb, szunnyadóban lévő sportmozgalmának felelevenítését. Az egyik irány — a megyei sportigazgatóság és a demokrata-liberálisok karöltve — mézesmadzagként húzogatták a sajtótájékoztatón megjelent újságírók előtt egy negyvenmillió eurós befektetéssel építendő sportcentrum tervét, a másik irány — a polgármester képviseletében — egy városi sportklub életre hívásának esélyét latolgatta lapunkban. A maga módján érdekes mindkettő.