Erdei iskolaként is használhatóKiscserkésztanyázás a Vadason - B. Kovács András

2009. július 11., szombat, Közélet

Úgynevezett kiscserkésztanyázás befejezéseként a Vadas-tetői táborban, Kőröspatak fölött a 14-es számú Dr. Kovács Sándor Cserkészcsapat öt-nyolcadik osztályos tagjai, meghívott kézdivásárhelyi, kovásznai és szentgyörgyi társaik, sok szülő jelenlétében felavatták a cserkészpark újonnan állított kapuját.

A székely kaput tulajdonképpen a kézdivásárhelyi Pethő Sándor és fia faragta, a 2007-es londoni világtalálkozó erdélyi kontingensének tagjai pedig kifestették. A Vadason végleges otthonra lelt alkalmatosság a százéves világtalálkozó egyik fő látványossága volt, az erdélyiek táborának bejárataként és az elismerten legszebb kapuként sok érdeklődőt vonzott. A kiskaput idén a szentgyörgyi tanulók klubjának faragászati köre egy harmadik oszloppal is megtoldotta, hogy nagykapuként is felállítható legyen a Vadason.

Az idei tanyázás szentmisével ért véget, melyet Szabó Lajos kanonok, dr. Kerekes László esperes celebrált, igét hirdetett továbbá Bukovinszky-Csáky Tünde református lelkésznő. A házigazdák a nyolcvan cserkészt és a népes látogatói csoportot végül ebéden látták vendégül — tájékoztat Gaál Sándor parancsnok.

A maga nemében egyedülálló erdélyi cserkészpark — melyhez, mint ismeretes, a megyei hatóságok jóvoltából jutottak hozzá, mivel az országos hatóságok továbbra is mostohán bánnak a magyar cserkészszövetséggel — az idén tovább gyarapodott, elkészültek az egykori erdészház berendezéseként az emeletes ágyak, és szinte sikerült befejezni az ebédlő és a foglalkozási helyek befedését, mindezt a megyei és a sepsiszentgyörgyi városi tanács, a szülők segítségével és a cserkészek munkájával. Nem eléggé köztudott, hogy a park bármely ifjúsági szervezetnek rendelkezésére áll, korábban a tanulók háza kézműves körei üdültek ott. Gaál Sándor szerint a jövőben tanév közben, hétvégeken, erdei iskolaként is működtethető lesz, ahol fa- vagy madárfajokkal ismerkedhetnek a nebulók, illetve bejárhatják azt a három tanösvényt, melynek kijelölését a nyáron készülnek befejezni. Egyik Zalánpatakra, másik Középajtára, a harmadik Sugásfürdőre vezet a Vadasról, a könnyen járható terepen sok érdekességgel találkozhatnak a gyerekek, megfelelő biztonsági feltételek közt. A cserkészek jelzőtáblákat fognak felállítani, hogy a természeti ritkaságokra a figyelmet felhívják.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1396
szavazógép
2009-07-11: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farcádi Botond

Roma—magyar összetűzés Csíkszentkirályban
Egy romák lakta ház melletti csűrre dobtak Molotov-koktélt Csíkszentkirály magyar lakói, akik amiatt gerjedtek haragra, hogy az egyik társuk megkéselésével gyanúsított romát nem tartóztatták le a hatóságok. Román hírforrások szerint csütörtökön a késő esti órákban mintegy 150 helyi magyar gyűlt össze a faluban, miután tudomásukra jutott, hogy az egyik társukat megkéselő roma szabadlábon van.
2009-07-11: Közélet - x:

Négyszáz új technikus - Demeter J. Ildikó

Ebben az évben 391 fiatal szerzett olyan mesterségbeli tudást Háromszéken, amelyet az EU minden országában elismernek. Azokról van szó, akik a nyolcadik osztály után nem líceumban, hanem valamilyen szakiskolában tanultak tovább, és öt év alatt fokozatosan a technikusi oklevéllel elismert harmadik szintre jutottak.