Kolozsvárra szerződött Váta Loránd

2009. július 11., szombat, Kultúra

Tény immár: Váta Loránd Jászai Mari-díjas színművész elhagyja a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházat, az ősszel kezdődő évadtól a Kolozsvári Állami Magyar Színháznál folytatja pályafutását. Szándékai szerint nem véglegesen vesz búcsút szülővárosától. Hogy e kitérő miért fontos számára, arról faggatjuk az alábbiakban.

— Miért mész?

— Azért megyek, mert a belső vágyaim pár éve azt mondják, ki kell próbálni más helyzeteket, azért megyek, mert félek attól, hogy egy idő után megszűnnek az egészséges ingerküszöbök azáltal, hogy helyzetek ismétlődnek. Ezt nem vádként mondom, de úgy érzem néha, hogy beszűkülök bizonyos szerepkörökbe. Valószínű, ez természetes, mert az ember végül is egy idő után mégiscsak bizonyos szerepeket játszik el, mert bizonyos szerepeket látnak benne.

— Az elmúlt tizennégy évben, mióta a Tamási Áron Színház tagja vagy, azért elég változatos szerepeket osztottak ki rád.

— Amit a közönség lát, az egy, de énbennem párhuzamosan fut egy másik szál: ami történhetne vagy esetleg történik öt év múlva, tíz év múlva. Azoktól a veszélyektől félek, amelyekbe beleeshetek, ha esetleg a dolgok így mennek tovább. A belső művészi indíttatások figyelmeztetnek, vigyázzak, nehogy egy idő után csak bizonyos alakításokra legyek képes. Mert ha az ember folyamatosan egyfélét játszik, akkor egy idő után hajlamos tényleg azt hinni, hogy csak arra képes. Az elmúlt jó pár évben nagyon sok mindent kipróbáltam a színházi szerepeimen kívül, sanzonversenyre, szavalóversenyre jártam, egyéni műsort készítettem, mert úgy éreztem, okvetlenül ellensúlyoznom kell a belső vágyaknak megfelelő alkotói folyamatokkal azt, hogy ne csak bizonyos pályákon fussak. Ezeknek az ideje lejárt.

— A továbblépéshez miért éppen Kolozsvárt választottad? Miért nem például Budapestet?

— Mert nem akarok elmenni Erdélyből. Budapestről látnak, ismernek és elismernek, de nem biztos, hogy ha odakerülnék dolgozni, úgy is fogadnának. Azt szeretném, hogy helyzetbe kerüljek, és úgy gondolom, Kolozsvár az a hely lehet, ahol helyzetbe tudok kerülni. Ott jobban itthon vagyok.

— Művészileg új helyzet, új kihívások, felpróbálod mint kesztyűt, vagy jól áll, vagy nem. Hazafelé?

— Haza fogok jönni, nem tudom, mikor, de biztosra így érzem. Azt, amit nekem Sepsiszentgyörgy jelent, nem fogom feladni. Szentgyörgy nekem szerelem, itt töltöttem tizennégy évet, itt is születtem, itt dolgoztam a legjobb helyzetekben, itt lettem színész. Bocsárdi László tökéletesen megértette, hogy mi dolgozik bennem, és azt hiszem, hogy ezen a ponton alá is írtunk egy virtuális szerződést, aminek alapján én nem hagyom itt végleg Szentgyörgyöt. De most el kell mozdulnom, ezt érzem, ez dolgozik bennem pár éve. Félek, de legyőzni a félelmet csodálatos érzés. Ha még kerülök ilyen izgalmas helyzetekbe, amiket ki kell próbálnom, és nem lesz erőm megtenni azt a lépést, örökre bánni fogom. Most úgy érzem, az itteni biztonságot fel kell cserélnem egy bizonytalan, de biztató, megpróbáló helyzetre. Szeretnék megint nem klisékben gondolkozni, szeretném újra belülről megszülni a szerepeimet.

Lejegyezte: Váry O. Péter

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-07-11: Kultúra - x:

A kisvárdai sikerről és az új évadról (Tamási Áron Színház)

Pálffy Tibor és Váta Loránd a Csoda című előadásban
Idén sem jött haza üres kézzel a Tamási Áron Színház Kisvárdáról, ezúttal a fesztivál fődíja mellett négy színművészünk — Nemes Levente, Váta Loránd, Pálffy Tibor, Nagy Alfréd — is elismerésben részesült.
2009-07-11: Kultúra - x:

Kapuzárás előttaz Incitato művésztábor - Iochom István

A XII. alkalommal Bálványosfürdőn megszervezett Incitato nemzetközi művésztábor vége felé tart, a tábor lakói az utolsó simításokat végzik a két hét alatt változatos technikával készült munkáikon.