A riporter vissztérNégyévi egy helyben topogás - Áros Károly

2009. július 13., hétfő, Sport
2005. április első hetében körbejártam Sepsiszentgyörgy sportpályáit — a Kisstadiont, a városi stadiont, a Csíki negyedi stadiont, a műjégpályát... —, s az április 11-i számunkban Nem áprilisi tréfa címmel lapunk közölte a látottakat, a tapasztaltakat.

Hadd idézzek tallózva az írásból:

2005 2009

„A Kisstadion kapuja tágra nyitva, öltözői fölött a pusztító tűz nyomai még mindig látszanak, 2000—3000 férőhelyes lelátójának lécezett ülőkéit vandál módra szétverték valakik, a játszótér közvetlen közelében, a lelátó sorai között vastagon áll a szemét... Mintha nem is a város szívében állna ez a sportlétesítmény (nem is olyan régen még a város gyöngyszeme), hanem kint, a város szélén, ahová hordják a hetvenezres város szemetét, szennyét...."

2005 2009

„Nem sokkal szebb a látvány a műjégpályán. Vásárosbarakknak becézett tákolmányok sora valósággal ránőtt az egykori jégpályát övező palánkra" azzal a szent szándékkal, hogy életben tartsa (nem mi találtuk ki, hanem azok, akik életre hívták az oroszpiacot) a jégkorongsportot Sepsiszentgyörgyön. Részletekbe nem bocsátkozunk... maradunk a végeredménnyel: Szentgyörgyön megszűnt az A-osztályos hokicsapat, végelgyengülésben vergődik az ifjúsági... Ha tetszik a városatyáknak a képről visszapillantó látvány, ha úgy gondolják, hogy ez feltétlenül kell a szép, tiszta, civilizált fedett uszoda és a szabadtéri strand mellé, mert csak így lesz európai ez a városrész, akkor ám legyen. Nem a lap szégyene!"

2005 2009

Az annyi szép focimeccset megélt Csíki negyedi stadion helyén „legelőhöz hasonló puszta fogad, a futballstadion nyomait őrzi még a rugófal, a cigányok lakta öltöző. Ma — mint azt a gebe is bizonyítja — legelő..."

2005 2009

„Ilyen Csíki negyedi legelőhöz hasonló puszta fogad a városi stadionban is, ahol valamikor labdarúgó-edzőpálya volt, bütüjében pedig egy épülő edzőpálya nyomaira, a lebontott kakasülő (a kivételes elvtársak lelátója — szerk. megjegyzés) maradványaira, na meg a házépítéshez szükséges betonelemekre lehet bukkanni. Ezt látogatta meg a múlt hét végén a Nemzeti Sportügynökség főnöke és kísérőcsapata (köztük volt Grama úr is, aki a minap oly hevesen kitört ama bizonyos sportcentrum ügyében — szerk. megjegyzés). Azt mondják, nemes szándékkal: ide akarják építeni az új fedett műjégpályát, állítólag a Hargita megyei Kurkó János és a város közreműködésével..."

„Ez a helyzet városunk néhány sportbázisán... Magyarázkodni lehet, hogy nem a mi tulajdonunk, hogy folyik még a tulajdonjog körüli pereskedés, hogy elavult, s már nem érdemes vele foglalkozni... Hogy... Ez viszont nem változtat a tényeken, amilyen a sportbázishálózatunk, olyan a sportéletünk, vagy amilyen a sportéletünk, olyan a sportpályáink állapota most, a XXI. század elején."

2009. július 8-án újra körbejártam a fenti létesítményeket. Több mint négy esztendő elteltével ez a kép fogadott (lásd a jobb oldali képoszlopot).

A Kisstadion kapuja most is „sarkig ki van nyitva", az öltözők épületét tovább emészti, s a lelátót is kikezdte az idő vasfoga. Hogy ma éppen kevesebb volt a szemét, az a nemrég itt megrendezett esti koncertnek köszönhető. Török Mária, a romániai kézilabda nagyasszonyának szavai jutnak eszembe: „Amikor megláttam a Kisstadiont — ahol a szentgyörgyi B-osztályos csapattal játszottunk —, annak siralmas állapotát, a sírás kezdett fojtogatni. Nem, nem lehet, nem szabad egy ilyen létesítményt pusztulásra ítélni!"

Szentgyörgyön nemcsak az A-osztályos hokicsapat s az ifjúsági együttes szűnt meg, hanem a műjégpálya is eltűnt az oroszpiac barakkjai mögött. A gépház, melyet a város építtetett, nem a gépgyárnak (IMASA-nak), nem új tulajdonosának, Maniga úrnak, s melynek tetején százan szurkolták végig a Csíkszeredai SC—Bukaresti Steaua bajnoki mérkőzést, rövidesen új rendeltetést kap — de annak semmi köze nincs a sporthoz —, a terület, melyen a jégpálya állt, lehet — mondják a rossz nyelvek —, hogy a városi stadionban épített parkoló példáját követve parkoló lesz, mert kell a gépház új rendeltetéséhez...

A Csíki negyedi stadion emlékét már csak a rugófal őrzi, na meg az egykori öltöző betonalapja... A késői geológusoknak üzenem: nem székely, esetleg dák vár állt ott, hanem a Bútor, az Építők, majd a Kenyérgyári csapat (IMP) öltözője.

A városi stadion túlzsúfolt parkolója

A városi stadion, azaz a „konc", melyért két fél „marcangolja" egymást, négy év után is őrzi a kakasülő maradványait, a rugófal mögé elhelyezett betonelemeket, a lelátó lesújtóbb állapotban leledzik, mint 2005-ben, s ha nem vigyáznak, a műanyag borítású atlétikai pályát benövi a gyom, a fű, a Pacé felőli dobókörből pancsolómedence lesz, a 3000 m-es akadályfutás vizesárkából szemeteskuka... A napokon át üresen álló parkoló türelmetlenül várja, hogy jöjjenek már Kurkó János építőinek autói, s valóra válthassa rendeltetését.

A szentgyörgyi labdarúgás jelenét tükröző lelátó

Még mondja valaki, hogy nem nyitott szemekkel jártak négy éven át városatyáink, politikusaink... Bezzeg álmokat kergetni, mellébeszélni, nagyokat ígérni, hencegni tudnak... Mikor érjük már meg, hogy nem mesét hallgatni hívnak meg, hanem egy minden igényt kielégítő sportlétesítmény — mint például a kézdivásárhelyi sportcsarnok — átadási ünnepségére?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-07-13: Sport - x:

Van, de már rossz... (Extrém sport) - Tibodi Ferenc

Két évvel ezelőtt, a Szent György-napok alkalmával avatták fel városunk első és mostanáig egyetlen skate-parkját.
2009-07-13: Sport - x:

Sportélet - Áros Károly

Az első fél év megyei éremkollekcióját ismerjük, de ha valaki még nem látta, megismételjük:
24 arany-, 22 ezüst- és 42 bronzérem. Ehhez hozzájön még egy Európa-bajnoksági ezüstérem, négy ötödik hely, valamint három Balkán-bajnoki arany- és egy ezüstérem. Tudom, volt ez már jobb is. És azt is tudom, van, akinek ez nagyon jó, van, akinek elfogadható... A véleményformálás szabad. Hogy teljesebb legyen a kép, nem árt, ha megnézzük, ki mivel járult hozzá ehhez a kollekcióhoz. Kezdjük Sepsiszentgyörggyel. Már csak azért is, mert egy új sportklub látszik körvonalazódni, s jó, ha tudják az illetékesek, hogy milyen az alap, melyből ki kell nőnie a klubnak.