Strasbourghoz fordul az SZNT — Farcádi Botond

2009. július 14., kedd, Közélet

Négy háromszéki önkormányzat által elfogadott, autonómia-népszavazás kiírására vonatkozó határozatot törölt június 30-i ítéletében a brassói táblabíróság. A döntés a sepsiszentgyörgyi, vargyasi, illyefalvi, uzoni határozatokra vonatkozik. A brassói fellebbviteli bíróság döntése végleges.

Kincses Előd ügyvéddel konzultálva a kezdeményezők végül úgy döntöttek: a strasbourgi emberjogi bíróságon támadják meg az ítéletet. Izsák Balázs, a népszavazási határozatokat kezdeményező Székely Nemzeti Tanács elnöke Sepsiszentgyörgyön elmondta: a referendumok kiírását továbbra is támogatják. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a szeptember elejére tervezett székelyföldi önkormányzati nagygyűlés újabb lendületet ad az önkormányzatoknak a népszavazási határozatok elfogadására. Hangsúlyozta: a népszavazások kiírása előfeltétele a székelyföldi autonómiastatútum állampolgári törvénykezdeményezésként történő benyújtásának. Háromszéken eddig tizennégy településen fogadták el a népszavazás kiírásáról szóló határozatot az önkormányzati testületek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-07-14: Gazdaság - x:

Nem ázik tovább a műemlék épület — Iochom István

Lapunk hasábjain két alkalommal is cikkeztünk arról, hogy a kézdivásárhelyi asztalitenisz-teremnek is helyet adó, 1935-ben épült KSE-klubház közel kétszáz négyzetmétere tető nélkül maradt, és két hónapon át ázott.
2009-07-14: Közélet - x:

Megyénket megkímélte a vihar — Váry O. Péter

A hét végére kiadott sárga jelzés ellenére Háromszéken viszonylag kevés kár keletkezett, a készenléti felügyelőséget a két nap folyamán alig né­hányszor riasztották: szombat délután Kilyénből kérték segítségüket, egy ház pincéjét és udvarát öntötte el a víz, mire a tűzoltók kiértek, a víz elszivárgott.