Mi, hol, mikor

2009. július 15., szerda, Mi, hol, mikor?
Zene

* A sepsiszentgyörgyi dzsessztábor koncertjei: ma 20 órától a megyei könyvtár Gábor Áron Termében a budapesti Márkus Tibor (zongora), Márkus Dávid (cselló) duó, a kölni―bukaresti Nicolas Simion (szaxofon), Sorin Romanescu (gitár) duó, csütörtökön 18 órától az Erzsébet parkban a játszótéren a táborban részt vevő diákok és tanárok lépnek fel.

* A kézdivásárhelyi kantai római katolikus templomban csütörtökön 18 órától a budapesti Gemma kamarakórus koncertezik.

Kiállítás

* A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum Gyárfás Jenő Képtárában ma 18 órakor nyílik meg a magyarországi f képzőművészeti csoport tárlata. Kiállító művészek: Dienes Attila, Filep Sándor, Horváth Lajos, Kádár Tibor, Párkányi Raab Péter, Ughy István Tibor. Házigazda: Sántha Imre Géza, megnyitóbeszédet mond Gazda József. A tárlat augusztus 14-ig látható.

* Könczey Elemér legjobb karikatúráiból láthat válogatást a sepsiszentgyörgyi közönség a Székely Nemzeti Múzeum Lovagtermében. A Fejadag című vándorkiállítás csütörtökön 19 órakor kezdődő megnyitóján bemutatják az alkotó azonos című, 365 rajzot tartalmazó kötetét is.

Rádió

A Marosvásárhelyi Rádió ma 12.15 órakor kezdődő, Miben segíthetünk? című műsorának meghívottja dr. Makkai Gergely meteorológus, aki hallgatói kérdésekre is válaszol a 0265 307 777-es és a 0365 424 433-as telefonon. Műsorvezető: Agyagási Levente. Kérdéseiket a műsor kezdetéig feltehetik interneten is a Marosvásárhelyi Rádió www.radiomures.ro honlapján a Miben segíthetünk? címszó alatt.

Röviden

Sóbarlang. Ma, csütörtökön és pénteken nyílt napokat tartanak a sepsiszentgyörgyi sóbarlangban, az uszoda első emeletén. Érdeklődni a 0267 315 334-es és 0729 961 667-es telefonon lehet.

Nyári kaláka. Az augusztus 2—9. közötti ifjúsági és felnőtt-alkotótábor következő szakjaira lehet még jelentkezni: fafaragás, bőrművesség, gyékény-, csuhétárgy-készítés. Érdeklődni és jelentkezni a sepsiszentgyörgyi Míves Házban lehet, telefon: 0267 311 732, 0745 039 168, 0745 076 531.

Nyugdíjastoborzó. A sepsiszentgyörgyi Reménység Nyugdíjasklub augusztus 18―23. között autóbuszos kirándulást szervez a debreceni Virágkarneválra. A megmaradt helyekre augusztus 1-jéig lehet jelentkezni a 0267 318 717-es telefonon.

Fogadóóra. Szerkesztősé­günkben ma 13―15 óráig Balogh Klára jogtanácsos várja a jogi tanácsot igénylőket. A tanácsadás ingyenes.

Szerkesztősé­günkben ma 13―15 óráig Balogh Klára jogtanácsos várja a jogi tanácsot igénylőket. A tanácsadás ingyenes.

E-lomtalanítás. Ma Gidó­falván, Étfalvazoltánban, csütörtökön Szentivánlaborfalván, Sepsimagyaróson, Uzonfüzesben gyűjtik a háztartásokban fölöslegessé vált készülékeket (pl. televíziókészülék, rádió, hűtőszekrény stb.). A meghirdetett napon kihelyezhetik a hulladékgyűjtő konténer mellé, ahonnan a Tega gépjárműve elszállítja.

Áramszünet. Péntekig naponta 9—14 óráig Dobollón, Dobollópatakon, Bélmezőn és Márkoson, 8—15 óráig Nagyajtán, Bölönben, Bölönpatakon, csütörtökön 8—16 óráig Árkoson, csütörtökön és pénteken 8—15 óráig Kézdimartonfalván szünetel az áramszolgáltatás.

Szabadegyetem

A Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) és a Bihar Megyei Magyar Középiskolás Egyesületek Tanácsa (MAKET) augusztus 29.―szeptember 3. között Barátkán megszervezi a XV. Romániai Magyar Diákönkormányzati Szabadegyetemet (DÖKSZAB), amelyen hetven középiskolás vehet részt húsz szakmai vezetővel. A tábor célja, hogy a romániai magyar középiskolás mozgalom aktív tagjai számára olyan általános érvényű, a szervezeti életben felhasználható ismereteket nyújtson, amelyek segítségével a résztvevők nagymértékben növelhetik tevékenységük hatékonyságát. További információk: www.dokszab.makosz.ro. A tavalyi DÖKSZAB-előadás bemutatói, programterve, képei a www.dokszab2008.makosz.ro oldalon nézhetők meg.

Kék fény

Betörőket fogtak. Hétfő éjjel három óra körül telefonált a sepsiszentgyörgyi rendőrségre egy helybeli cég éjjeliőre, hogy néhány perccel korábban ismeretlenek megkíséreltek feltörni egy bódét a központi piacon. Az egyiket sikerült elkapnia, a másik elszaladt. A helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy az egyik gyanúsított M. Marius (27) helybeli lakos, aki elmenekült, R. Ciprian (22), szintén helybeli. Nyomozás indult a két gyanúsított esetleges korábbi bűncselekményeinek felderíté­sére is.

Bolti tolvajok. Hétfőn kevéssel este hat óra előtt telefonált egy sepsiszentgyörgyi üzlet ügyvezetője, hogy leleplezett két személyt, akik élelmiszert loptak. A rendőrök azonosították a tetteseket G. Udo (32) és D. Christian (30) brassói lakosok személyében. Az is kiderült, hogy az eltulajdonított áru értéke 175,50 lejre rúg. A lopott holmit visszaadták a tulajdonosnak, és eljárás indult lopás vádjával.

(Rendőrségi tájékoztató)

Kanabé Szilárd Európa-bajnoki bronzérmes

A Prágában zajló ifjúsági asztalitenisz Európa-bajnokságon a Dobolyi Aladár vezette kadett fiúcsapat — Kanabé Szilárd, Dan Daniel, Alin Spelbus, Cristian Bărbulescu —a kisdöntőben 3—0-ra lelépte a rendező Csehország válogatottját, s bronzérmet szerzett. Az Európa-bajnokság az egyéni számokkal folytatódik. Reméljük, ugyanilyen jól. (á)

Fradi-varázs a Herthával a Dunán!

Kíváncsi rá, hogy milyen lesz az első osztályba három év után visszajutó Ferencváros? Érdekli, hogy mire megy egymással a nagy terveket szövögető Fradi és Dárdai Pál együttese, a Hertha Berlin? Látni szeretné az FTC—Hertha mérkőzés góljait? Holnap 21.30-kor kapcsoljon a Duna Televízióra, a Nemzet Televíziója ugyanis exkluzív, ötvenperces filmjében bemutatja, a berliniek hogyan dolgoztak Ausztriában. Exkluzív interjúk és az FTC—Hertha meccs góljai csak a Duna Televízió műsorán láthatók.

Görög bírók a Steaua—Újpest mérkőzésen

A görög Michael Kukulakisz vezeti holnap a Steaua Bucurest—Újpest FC labdarúgó Európa Liga-selejtezőt. Erről a lila-fehérek honlapja számolt be hétfőn. A játékvezető asszisztense Dimitrisz Bozacidisz és Dimitrisz Szaraidarisz lesz. Kukulakisz 2008-ban lett a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség játékvezetői keretének a tagja. Beválasztása után ifjúsági nemzetközi mérkőzések mellett világbajnoki selejtezőn, valamint UEFA-kupa-találkozón is közreműködött már. A holnapi találkozót az Antena 1 közvetíti élőben 21 órától.

Tevez a Manchester Cityhez igazol

A Manchester City megállapodott Carlos Tevezzel egy ötéves szerződésben, s az argentin labdarúgónak már csak az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálaton kell átesnie az aláírás előtt. Ezt a klub hétfőn közölte a honlapján. A 25 éves Tevez az elmúlt két idényben a városi rivális Manchester Unitedben futballozott, de kevesellte a játéklehetőséget, ezért a távozás mellett döntött, noha a Vörös Ördögök szintén ötéves kontraktust kínáltak neki.

A CAS elnapolta Pars ügyét

A nemzetközi Sportdöntőbíróság augusztus 26-án hozza meg végleges döntését a pekingi olimpiáról doppingvétség miatt kizárt két fehérorosz kalapácsvető ügyében, így az eredetileg negyedik Pars Krisztián várhatóan csak ezt követően kapja majd meg ezüstérmét. A határozatot eredetileg hétfőn közölte volna a szervezet, amely azonban arról adott tájékoztatást, hogy újabb dokumentumokat kért be az ügyben. A játékokon második Vagyim Gyevjatovszkij és harmadik Ivan Tyihon eredményét december 11-én törölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, amely ezt követően kérte fehérorosz tagszervezetét a medálok visszaszolgáltatására. A fehéroroszok ugyanakkor még mindig nem küldték vissza az érmeket, arra hivatkozva, hogy továbbra is bíznak atlétáik ártatlanságában. A két kalapácsvető januárban fellebbezett a Sportdöntőbírósághoz, amely egyszer már elutasította beadványukat. Ezt azonban ismét megtámadták Tyihonék.

Beismerte kokainozását a ,,Gyűrűk ura"

Yuri van Gelder, a hollandok világ- és Európa-bajnok tornásza beismerte, hogy kokainozott. ,,Elképesztő hülyeséget csináltam, nagyon sajnálom, és vállalom a következményeket" — mondta a 26 éves sportoló, akit a ,,Gyűrűk urának" becéznek, hiszen ezen a szeren 2005-ben Debrecenben Európa-bajnok lett, majd ugyanabban az évben Melbourne-ben a világbajnoki aranyat is megszerezte. Van Gelder múlt hónapban a rotterdami holland bajnokságon bukott meg a doppingteszten, kétéves eltiltás várhat rá.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-07-14: Világfigyelő - x:

Röviden — Simó Erzsébet

Tovább bomlik az MDF
Tizenkilenc év után lemond az MDF támogatásáról, és nem kívánja a jövőben a pártot képviselni a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlésben Mecséri Lajos önkormányzati képviselő. Sokorópátka polgármestere a testület egyetlen tagja, aki 1990 óta mandátummal rendelkezik.
2009-07-15: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó feleség, édesanya, nagymama, anyós, testvér, rokon, szomszéd és ismerős, a prázsmári születésű szentkirályi
BARTOS GYULÁNÉ
THOIS ROSI
szíve életének 72. évében hosszas, de türelemmel viselt betegség után megszűnt dobogni.
Temetése 2009. július 15-én 15 órakor lesz a családi háztól a szentkirályi református temetőben.
A gyászoló család
4223241