MementóMálik József — Kisgyörgy Zoltán

2009. július 15., szerda, Magazin

Éppen 160 évvel ezelőtt, 1849-ben született a Szilágy megyei Zilahon. Ott is kezdte a gimnáziumot a református főiskolán, majd Budapesten református teológiát végzett. Újságíró, lapszerkesztő és pedagógus volt, életének java részét Sepsiszentgyörgyön töltötte, itt végezte áldásos munkáját.

Szerkesztői tevékenységét már a magyar fővárosban megkezdte, Benke Istvánnal együtt az Ifjúsági Lapok című havi közlöny (1872—73) alapító szerkesztője. Bár papjelöltként érkezett városunkba, mégis a tanári pályát választotta. Itt alapított családot is. Előbb a református algimnázium köztanítója (1873), majd a Felső Leány Tanoda, később a Községi Polgári Leányiskola igazgatója lett, az első székelyföldi leánynevelő intézet megteremtője. Közéleti személyiségként számos háromszéki egyházi és közművelődési rendezvény kezdeményezőjeként tartjuk számon. Alapító szerkesztője a Székely Tanügy című lapnak (1875—76), szerkesztette a Nemere politikai hetilapot (1877—82) és 1882-től haláláig a Székely Nemzetet. A Székely Nemzeti Múzeum igazgatóválasztmányának elnöke, a helybeli református egyház főgondnoka volt. Nevéhez fűződik a számos értékes kiadványt megjelentető Jókai-nyomda Rt. alapítása. A városi tanács és a szabadelvű párt tagja volt. Az ő érdeme, hogy főgimnáziummá nyilvánították a Mikó-kollégiumot. Fiatalon, 52 éves korában hunyt el 1901. március 11-én. Sepsiszentgyörgy és egyháza díszes síremléket állíttatott neki a református vártemplom cintermében. Fém domborműves emléktábláját (Vargha Mihály műve) a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnázium épületének falára 2001-ben helyezték fel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-15: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó feleség, édesanya, nagymama, anyós, testvér, rokon, szomszéd és ismerős, a prázsmári születésű szentkirályi
BARTOS GYULÁNÉ
THOIS ROSI
szíve életének 72. évében hosszas, de türelemmel viselt betegség után megszűnt dobogni.
Temetése 2009. július 15-én 15 órakor lesz a családi háztól a szentkirályi református temetőben.
A gyászoló család
4223241
2009-07-15: Magazin - x:

A csók világnyelv

,,A leglényegesebb az, hogy finom" — így foglalta össze az egyik legtekintélyesebb nemzetközi szakértő azt, hogy miért oly fontos a csók. Hozzátéve, hogy az olyan ,,világnyelv", amelyet mindenütt értenek.