Tusványos huszadszor — Farkas Réka

2009. július 15., szerda, Közélet

Huszadik alkalommal nyitotta meg kapuit a ma már Tusványos néven ismert Bálványosi Nyári Szabadegyetem, amely a rendszerváltás utáni időszak egyik legfontosabb ,,rö­vidnadrágos" politikai, közéleti fórumává vált. Évről évre jelentős témák kerülnek napirendre, sok fontos, később megvalósult ötlet született Tusványoson. Alkalmas hely a vitára, véleménynyilvánításra és véleményformálásra, s ha az induláskor elsősorban a fiatalok tábora volt, ma már több generáció eszmecseréjének helyszíne.

Húszéves, kerek évfordulót ünnepelnek idén a szervezők, de a szabadegyetem programja a már megszokott forgatókönyv szerint zajlik: délelőtt, délután előadások politikáról, gazdaságról, közéletről, irodalomról, esténként pedig koncertek nagy magyarországi előadókkal.

A szervezők ebben az évben a legfontosabb közéleti témák közé sorolták a gazdasági válságot, de szakértők szólnak az energiapolitikáról is. Hangsúlyos szerepet kap a közép-kelet-európai térség politikája és a húszéves rendszerváltás is, előadások lesznek a kommunizmus örökségéről, az átmenet társadalmáról, a közös európai történelemről; neves rendszerváltó személyiségek szerepelnek a meghívottak között. Idén is kiemelt téma az autonómia, a székelyföldi önkormányzatok együttműködési készsége, a nemzetpolitikai kilátások, sort kerítenek az európai parlamenti választások kiértékelésre, és elemzik az őszi romániai elnökválasztás esélyeit, lehetőségeit is.

Párhuzamosan zajlik majd a különböző sátrakban az ifjúságot foglalkoztató témák elemzése sok alternatív szórakozási lehetőséggel gyermekeknek és nem csak nekik. A koncertek sorát tegnap este a Quimby nyitotta, és szombat estig fellép még a Knock Out, az Edda, a The Big Man Band, a Tankcsapda, a Zanzibar, a Role, Ferenczi György és a Rackajam, Péterfy Bori és a Love Band.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2009-07-15: Világfigyelő - x:

Röviden - Simó Erzsébet

Több francia külváros lángolt
Franciaországban még el sem kezdődött a nemzeti ünnep, az elővárosok már lángokban álltak. A randalírozók az éjszaka folyamán Párizsban, Lyonban és más nagyvárosokban legalább 317 autót gyújtottak fel — jelentősen többet, mint egy évvel ezelőtt.
2009-07-15: Közélet - x:

Érvénytelen szavazásra buzdít az SZNT — Farkas Réka

A romániai elnökválasztás bojkottjára szólítja fel a székelyföldi magyarokat az SZNT. Az Izsák Balázs elnök által aláírt felhívás szerint az elmúlt évek gyakorlata, a román politikumnak a székelyföldi autonómiához való viszonyulása bebizonyította: csak ,,arra kínálkozik választási lehetőség a székelyek számára: kinek az elnöksége alatt kívánnak másodrendű polgárai lenni Romániának".