Röviden - Simó Erzsébet

2009. július 15., szerda, Világfigyelő
Több francia külváros lángolt

Franciaországban még el sem kezdődött a nemzeti ünnep, az elővárosok már lángokban álltak. A randalírozók az éjszaka folyamán Párizsban, Lyonban és más nagyvárosokban legalább 317 autót gyújtottak fel — jelentősen többet, mint egy évvel ezelőtt.

A rendbontók és a rendőrök az éjszaka folyamán összecsaptak, és egy tucat rendőr megsérült, a legtöbben könnyű hallássérülést szenvedtek, mert a fiatalok tűzijátéktesteket gyújtottak meg. A rendőrség kétszáznegyven embert vett őrizetbe. Franciaországban a nemzeti ünnep éjszakáján évről évre rendzavarások tapasztalhatók, ezért idén csak a fővárosban kereken tízezer rendőrt vezényeltek ki az utcákra, hogy megakadályozzák a randalírozást.

Csehországot vízumra kötelezi Kanada

Csehország vízumkötelezettséget vezet be a diplomata- és szolgálati útlevéllel rendelkező kanadai állampolgárok számára — jelentette be tegnap Jan Fischer miniszterelnök a kabinet rendkívüli ülése után. A lépés válasz arra, hogy Kanada keddi hatállyal vízumkötelezettséget vezetett be az országba utazó cseh állampolgárokkal szemben. Ottawa a lépést a csehországi állampolgárok növekvő számú menedékkérelmével indokolta. A prágai sajtó szerint a csehországi romák menekülnek Kanadába, mert hazájukban nem érzik magukat biztonságban. Prága egyoldalúnak, hibásnak és helytelennek tartja a kanadai lépést, s válaszul konzultációra hazarendelte kanadai nagykövetét. A cseh kormány ugyanakkor az Európai Bizottsághoz fordult támogatásért.

Belgrád a terrorizmus ellen

Albán terrorcsoportok fegyver-utánpótlási csatornáinak felszámolására indított akciót a szerb belügyminisztérium — jelentette a Tanjug hírügynökség. Hogy pontosan milyen akcióról van szó, s hogy ez kapcsolatban áll-e a vidék központjában, Presevóban a hajnali órákban történt robbanással, arról a minisztériumban nem közöltek semmit. A robbanás egy olyan házban történt, amelyben szerb rendőrök és a csendőrség tagjai laknak. A belügyminisztérium közleménye szerint a detonáció nagy erejű volt, amit az is jelez, hogy húsz lakás ablakait törte ki, és kárt okozott néhány környező családi házban. A robbanásban megsérült a ház egyik lakója, egy 43 éves nő és egy 13 éves, az egyik családi házban lakó fiú. Az eset körülményeit még vizsgálják.

Lezuhant Afganisztánban egy helikopter

Lezuhant egy helikopter tegnap a dél-afganisztáni Hilmend tartományban. A gépen a nemzetközi erőknek dolgozó külföldi civilek utaztak, hat ember életét vesztette. Egy helyi közigazgatási vezető szemtanúként elmondta, hogy a nemzetközi erők egyik helikopteréről van szó, amely még zuhanása előtt kigyulladt. A NATO vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) brit kontingensének szóvivője, Nick Richardson azonban azt mondta: polgári helikopter szenvedett balesetet. A tálibok egyik szóvivője, Juszuf Ahmadi közölte, hogy harcosaik lőttek le Szangin körzetben egy Chinook típusú helikoptert.

Feltártak egy tömegsírt Koszovóban

Legalább tizenegy ember földi maradványaira bukkantak egy tömegsírban a kelet-koszovói Gjilan (Gnjilane) közelében — jelentette be tegnap az EU koszovói rendőri és igazságszolgáltatási missziójának, az EULEX-nek a sajtószolgálata. A sírt még a múlt héten fedezték fel, s az EULEX és a koszovói rendőrség szakemberei 380 négyzetméteres területet kutattak át. A maradványokat — közöttük négy gyerekét — 68 négyzetméternyi területen szétszórva, egy méternél valamivel mélyebben találták.

Zavargások az északír protestáns felvonuláson

Zavargások törtek ki hétfő este Belfastban, ahol katolikus fiatalok kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg a hagyományos nyári protestáns felvonulások útvonalát biztosító rendfenntartó alakulatokat. Idén az évfordulós események jórészt békésen teltek, egészen az esti belfasti összecsapásokig, amelyekben egy rendőr, akit kővel fejbe dobtak, megsérült. A rendőrök bejelentették azt is, hogy a tömegből rájuk lőttek. Az északír főváros katolikusok lakta Ardoyne kerületében a karhatalom végül vízágyúkkal szorította vissza a tiltakozókat a menet útvonalától.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1379
szavazógép
2009-07-15: Világfigyelő - x:

Humort a népnek! (A bakancs tilos) — Pesti posta — Czegő Zoltán

A fürdőkádban kora reggel, hideg víz alatt állott össze bennem a meggyőződés, hogy ennek a maréknyi maradék Magyarországnak tulajdonképpen humorra van szüksége. S az egyre-másra — inkább másra — jövögető kormányok, kiváltképpen az utóbbi hét évben, ki is elégítik ezt a legalsó igényt. Emlékszünk még a feledés kútjába hullott Torgyán Józsefre. Hogy ne kezdjem mással. Akkoriban minden napirend előtti hozzászólás vele kezdődött, ő pedig minden alkalommal elmondotta: Antall József mondjon le!
2009-07-15: Közélet - x:

Tusványos huszadszor — Farkas Réka

Huszadik alkalommal nyitotta meg kapuit a ma már Tusványos néven ismert Bálványosi Nyári Szabadegyetem, amely a rendszerváltás utáni időszak egyik legfontosabb ,,rö­vidnadrágos" politikai, közéleti fórumává vált. Évről évre jelentős témák kerülnek napirendre, sok fontos, később megvalósult ötlet született Tusványoson. Alkalmas hely a vitára, véleménynyilvánításra és véleményformálásra, s ha az induláskor elsősorban a fiatalok tábora volt, ma már több generáció eszmecseréjének helyszíne.