Nyaralás az utolsó fityingigA bolgár tengerpart vonzóbb — Mózes László

2009. július 15., szerda, Közélet

A gazdasági válság ellenére két sepsiszentgyörgyi utazási irodában nem beszélnek visszaesésről, inkább a régi mondást említik, miszerint mindenki addig próbál nyújtózni, ameddig a takarója ér, vagyis az érdeklődők jobban odafigyelnek az árakra. Az is elhangzik ellenben, hogy a romániai mentalitásra ennek ellenkezője is jellemző, nem ritka, amikor egy család az utolsó fityingjét is egy kiadós nyaralásra költi.

Főszezon kellős közepén vagyunk, úgyhogy az árak ennek megfelelően magasak, csökkenés augusztus végétől várható. Az alaptétel idén is, akárcsak az előző esztendőkben, hogy mindenki azt a nyaralási lehetőséget választja, amit éppen megenged a zsebe ― magyarázza lapunk érdeklődésére Kádár Orsolya, a Treff utazási iroda munkatársa. A bolgár tengerpart keresettebb, mint a még mindig drágának számító román, mert déli szomszédainknál jobb a szolgáltatás, s aki már egyszer kipróbálta, szívesen megy újra vissza.

Bulgáriában egy teljes ellátású (all inclusive), hétéjszakás csomag két felnőttnek 716 euróba kerül (egy tizenkét év alatti gyermek ingyen nyaralhat a szüleivel, a második, illetve a 12 évnél idősebb pedig ötvenszázalékos kedvezménnyel), part menti, háromcsillagos szállodában, de a tengerparttól fél kilométerre levő szállodában ugyanez már 580 euróért is megvásárolható. Az utazást többnyire személygépkocsival oldják meg, de Brassóból autóbusszal is lehet utazni. Ugyanott a félpanziós ellátás valamivel (100―150 euróval) olcsóbb, mint a teljes ellátás, noha inkább azt választják a nyaralni vágyók. Az utazási iroda képviselőjének becslése szerint a román partokon egy négytagú családnak 3000―3500 lejébe biztosan belekerül a nyaralás, miközben a honi szokások nehézkesen változnak.

Ennek ellenére van, aki következetesen a román tengerpartot választja (akik vakációs jegyet kapnak munkáltatójuktól, azt belföldön kell értékesíteniük), pillanatnyilag az olcsónak számító, hatéjszakás elszállásolás kétcsillagos szállodában 550―600 lejbe kerül, egy háromcsillagos szállodában a teljes ellátás 1300 lej. De hasonlóan keresik a törökországi partokat, jó utolsó perces (last minute) ajánlatok közül lehet választani, például a 344 eurós árban a repülős szállítás is benne van, vagyis Tö­rökországba, illetve a görög szigetekre már 300―400 euróért is el lehet jutni. Az említett irodába betérők többsége tehát bolgár, görög, horvát (itt változatlanul az önellátó, 600—700 eurós lehetőségek keresettek) és török lehetőségek után érdeklődik. Tájé­kozódnak az interneten, és jellemző, hogy sokan saját elképzelésük szerint terveznek európai útvonalakat, saját autóval, és ehhez keresnek szállást, vagy repülővel elutaznak pár napra egy-egy fővárosba, és ott metróval közlekedve megnézik a látványosságokat ― összegez Kádár Orsolya.

Ugyanezeket a lehetőségeket említi László Endre, a megyeszékhelyi Transilvania Tourist Service utazási iroda ügyvezetője is ― ők interneten kínálják szolgáltatásaikat, és a rendelés is elektronikusan történik ―, megemlítve, hogy a biztonságosabb megközelítési lehetőség miatt növekszik az érdeklődés Montenegró iránt (teljes ellátás egy személynek 380 euróért vásárolható), s hogy a magyarországi gyógyfürdők még keresettebbek, mint tavaly (egy hét 200―500 euróba kerül). Látványosan olcsóbbak távolabbi, repülővel megközelíthető üdülők, egy háromtagú család most 1200 euróért repülhet Tenerifére, a Kanári-szigetekre, ugyanez tavaly még 2000 eurónál többe került.

― Idén érdemes utazni, a közeli úti célokat kivéve olcsóbb, mint tavaly, de körültekintőnek kell lenniük, hogy milyen utazási irodával és légitársasággal szerződnek, nem feltétlenül a legolcsóbbat kell választani, illetve oda kell figyelni arra is, hogy az irodának legyen csődbiztosítása ― jegyzi meg László Endre, hozzátéve, hogy egyre többen keresik a last minute akciókat, melyek olcsóbbak ugyan, de legtöbb három héten belül indulnia is kell a vásárlónak, azaz most augusztus első hetére lehet nyaralást vásárolni személyenként 300―500 euróért. És ― összegez a turisztikai szakember ― közben érezhetően megcsappant a külföldi beutazók száma ― a takarékoskodás és a rossz úthálózat miatt ―, a romániai turistákra pedig változatlanul az jellemző, hogy többet költenek, mint amennyit megengedhetnének maguknak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1393
szavazógép
2009-07-15: Belföld - x:

Belföldi hírek - Demeter J. Ildikó

Lemondott az ifjúsági miniszter
Több hete kitört botrány után tegnap benyújtotta lemondását Monica Iacob Ridzi ifjúsági és sportminiszter, akit sikkasztással és hivatali visszaéléssel vádolt meg egy parlamenti vizsgálóbizottság. Azt róják fel neki, hogy a minisztérium túl sok pénzt, 730 000 eurót költött el az ifjúság napja alkalmából szervezett szabadidős és sportrendezvényekre, illetve felmerült annak az alapos gyanúja, hogy a pénz jelentős része valójában nem a szervezési költségeket, hanem Băsescu államfő lányának választási kampányát fedezte. A leköszönő tárcavezető ártatlannak vallja magát, szerinte a kivizsgálás elhúzásával politikai célokat követ a kormány. A politikusok különféle megokolásokkal, de egyöntetűen helyeslik Monica Ridzi lemondását.
2009-07-15: Közélet - x:

Baróton jelentkezőket várnak (Oktatás) — Hecser László

A Baróti Szabó Dávid Középiskola hét tervezett kilencedik osztályából a társadalomtudomány, a turisztika és a környezetvédelem szakon beteltek a helyek, a matematika—informatika osztályba huszonegyen, a mechanika szakra pedig húszan iratkoztak. A könnyűipari, valamint faipari képzést biztosító szakoktatás nem bizonyult vonzónak, ide mindössze hatan, illetve öten jelentkeztek. Újdonságot jelent, hogy a tanulmányaikat valamikor félbehagyó felnőttek számára ötesztendős, csökkentett óraszámú faipari osztályt indítanak.