Négylevelű farkasszőlő — Puskás Attila

2009. július 16., csütörtök, Család

Erdei növény a négylevelű farkasszőlő (Paris quadrifolia L.), helyenként összefüggő szőnyegként borítja a kisebb tisztásokat, az árnyas-nyirkos talajú erdőket.

Nevét mérgező tulajdonsága, valamint virágzása után a négy örvös állású levél közül kiemelkedő bogyótermése miatt kaphatta. A tokszerű termés piros színű magvakat rejt. Mivel a növény valamennyi része szteroid-szaponinokat tartalmaz, a homeopátiás orvoslás is egyre ritkábban él vele (fejfájást, ideges tüneteket kezeltek kivonatával).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-16: Család - x:

A szabadság bűvölete — Jártó Kocsis Edit

A mai embernek a szabadságról a minden évi várva várt pihenőszabadság jut eszébe. Sóvárogva várja azt a rövid időszakot, mely elméletileg nem kötelezi semmire, akkor kel, amikor akar, azzal tölti idejét, amihez kedve szottyan. Az esti hírek a televízióban már egy másfajta szabadság vágyát, keresését, megszerzésének küzdelmeit villantják fel szerte a világon olyan népek részéről, melyek nem szabadok.
2009-07-16: Család - x:

Ősi magyar energetikai térrendezés

Nekünk, magyaroknak a házépítéshez és az otthonteremtéshez is rengeteg hagyományunk, rítusunk van. Életmódunkból azonban mára teljesen kiszorult mindez. Sokan nem is hallottak róluk. Az új házakon már nem látni népies díszítést, de még jellegzetes magyar vonást sem találunk.