A szabadság bűvölete — Jártó Kocsis Edit

2009. július 16., csütörtök, Család

A mai embernek a szabadságról a minden évi várva várt pihenőszabadság jut eszébe. Sóvárogva várja azt a rövid időszakot, mely elméletileg nem kötelezi semmire, akkor kel, amikor akar, azzal tölti idejét, amihez kedve szottyan. Az esti hírek a televízióban már egy másfajta szabadság vágyát, keresését, megszerzésének küzdelmeit villantják fel szerte a világon olyan népek részéről, melyek nem szabadok.

Hadd idézzük fel ennek kapcsán történelmünket: az 1948-as szabadságharcot, valamint a kommunista önkényuralom ellen nem is olyan régen vívott harcot. Mindez nem pihenéssel, hanem sok-sok lemondással, gyötrődéssel, kockázattal és felelősségvállalással járt.

Egy képsor késztetett elmélkedésre: egy csellengő tizenöt éves diáklány magyarázza hazatoloncolása után a riporternek, hogy miért is vette nyakába a nagyvilágot. Nem szerette az iskolát, mert túl nagy volt a hajtás, kevés idő jutott szórakozásra. Az otthonát még ennyire sem szerette, mert mindig megkérdezték, hogy tanult-e, elrakta-e a holmiját, és úgy általában sok volt a kötelezettség. A riporter próbálta rávezetni, hogy megértse, milyen veszélyeknek volt kitéve, amikor kábítószer-fogyasztók és -kereskedők tanyájára jutott, és ott szabadnak érezte magát, mert senki sem törődött vele, s ő sem törődött senkivel.

Sajnálta, hogy nagy erőket megmozgatva, a rendőrség és a kétségbeesett szülők végre megtalálták, és hazavitték. Az otthon megtapasztalt bezártság számára csak akkor oldódott fel, amikor vakációkban szüleivel Olaszországban vagy más országokban nyaraltak.

A tizenöt éves fiatal közönye és nézetei megdöbbentettek. Ami neki az áhított szabadságot jelentette, az sokunknak büntetés lett volna, amitől pedig menekült: a törődés, a megszervezett, tartalmas hétköznapok, a kalandos külföldi vakációk együtt a családdal sokak számára éppen az áhított szabadságot jelentették volna. Micsoda ellentmondás! Mely azonban megvilágítja: jó cél érdekében végzett értelmes munka és ideálok nélkül nem érzékelhető, nem értékelhető a szabadság.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-16: Sport - x:

A XIII. világbajnokság következik (Műúszás, műugrás, úszás, vízilabda)

Az első Európa-bajnokság (1926. Budapest) után kereken negyvenhét évet kellett várni, hogy végre beinduljon a világbajnokság versenysorozata, melynek első állomása Belgrád, időpontja 1973. Akkorra már kialakult, és rendkívül magas színvonalon, az amerikai—keletnémet párharc. Hogy mit jelentett, azt tökéletesen érzékelteti a tény: a 36 bajnoki címből 28 a két úszónagyhatalom birtokába került. A megmaradt nyolc bajnoki címen osztozók között szerepelt a svéd Larsson Gunnar, az ausztrál Stephen Holland és a magyar Hargitay András.
2009-07-16: Család - x:

Négylevelű farkasszőlő — Puskás Attila

Erdei növény a négylevelű farkasszőlő (Paris quadrifolia L.), helyenként összefüggő szőnyegként borítja a kisebb tisztásokat, az árnyas-nyirkos talajú erdőket.