MementóBaróti Szabó Dávid — Kisgyörgy Zoltán

2009. július 22., szerda, Magazin

Olaszteleki Kósa Bálint fametszete (1990)

Közismert alakja irodalomunknak, születése 270., halála 190. évfordulóján kellene emlékeznie rá ebben az évben a katolikus egyháznak és a szűkebb szülőföldnek.

A baróti római katolikus műemlék templom belső falán elhelyezett emléktáblán ez a szöveg olvasható: Ebben a templomban részesült a keresztség szentségében Baróti Szabó Dávid SJ. költő és nyelvújító 1739—1819. A nevében sajnos kihalt baróti Szabó család családfáját e sorok írójának sikerült összeállítania, nevét pedig felvette a helybeli iskolaközpont. Emlékének méltó módon áldozott a szülőfalu/szülőváros közössége is, a líceum előtti emlékparkban elhelyezték mellszobrát (Bodó Levente alkotása, 1994), 1990-ben emléktáblával jelölték meg a szülőháza helyén álló épületet, mely ma Erdővidék Múzeumá­nak ad otthont. Az emléktábla szövege: Itt született Baróti Szabó Dávid (1739—1819) jezsuita pap, költő, műfordító, a görög-római verselés egyik meghonosítója a magyar költészetben. A Pyber család gyermekei nevelőjeként halt meg 80 éves korában a Duna Szlovákia felőli partjának közelében lévő Virt községben. A helység temetőjében áll síremléke is. Nemzetpolitikai feladatnak tekintette, hogy magyarul verseljen. Révaival és Rajnissal együtt alkotják a deákos verselés magyar triászát. Batsányival és Kazinczyval közösen alapították Kassán a Magyar Museumot, az első önálló magyar nyelvű folyóiratot. Az ő érdeme, hogy magyar szavakat, kifejezéseket teremtett nyelvünk számára. ,,Új mértékre vett" verseinek kötete Kassán jelent meg 1777-ben. Legszebb, ma is leghasználtabb szavai a művészet és remény. A magyar irodalom szent öregei közé tartozik. Befejezésül egy számunkra ma is időszerű idézete: Serkenj fel álmodból, és szánd meg hazádnak nyelvét, mely ha kihal, tudd meg, örökre kihalsz!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-22: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor?

Zene
* A sepsiszentgyörgyi Park Szálló kertjében ma 18—22 óráig Backing Time Pál Zakariással és Salamon Olivérrel.
2009-07-22: Magazin - x:

Kopernikuszról nevezhetik el az új elemet

A periódusos rendszer legújabb, egyúttal eddigi legnehezebb, 112-es rendszámú eleme Nikolausz Kopernikusz tiszteletére a copernicium (Cp) elnevezést kaphatja — közölte a LiveScience amerikai tudományos portál.