Mi, hol, mikor?

2009. július 22., szerda, Mi, hol, mikor?
Zene

* A sepsiszentgyörgyi Park Szálló kertjében ma 18—22 óráig Backing Time Pál Zakariással és Salamon Olivérrel.

* A kovásznai városi művelődési ház nyári színpadán pénteken 21 órától bemutatkozó koncertet tart két helyi zenekar: a No Comment és a Kov-boys. A belépés ingyenes.

Tánc

A sepsiszentgyörgyi városi művelődési házban pénteken 19 órától fellép a szentesi (Magyarország) Jövőnkért Néptáncegyüttes. Művészeti vezető: Bagi Ferenc. A belépés ingyenes.

Rádió

A Marosvásárhelyi Rádió ma 12.15 órakor kezdődő, Miben segíthetünk? című műsorának meghívottja Borbély László parlamenti képviselő, aki a hallgatók kérdéseire is válaszol a 0265 307 777-es és 0365 424 433-as telefonon. Műsorvezető: Agyagási Levente. Kérdéseiket a műsor kezdetéig feltehetik interneten is a Marosvásárhelyi Rádió http://www.radiomures.ro/ honlapján, a Miben segíthetünk? címszó alatt.

Kék fény

Vissza a börtönbe. Hétfőn, alig tizenkét órával azután, hogy kétnapos eltávozást követően egy elítélt nem tért vissza a börtönbe, a bűnügyi nyomozók megtalálták besenyői üdülőjében, és letartóztatták. Az 55 éves férfit csúszópénz elfogadása miatt ítélték el.

Lopás. Szombat reggel a kézdivásárhelyi rendőrök segítségét kérte egy helybeli lakos, akinek tíz szénaboglyája (kb. 600 kiló takarmány) tűnt el a telkéről. A lopással Cs. Csaba (27) és K. István (33) helybeli lakost gyanúsítják. A szénát egyikük kertjében szétterítve találták meg. Eljárás indult.

(Rendőrségi tájékoztató)

Röviden

Szereplőválogatás. Kovásznán a városi művelődési házban ma 18 órától újabb statisztaválogatást tartanak a Visszatérés című filmhez. 35―75 év közötti nők és férfiak jelentkezését várják. Kézdivásárhelyen a válogatás csütörtökön 18 órától lesz a Vigadóban, ott 30―70 év közötti nők és férfiak, 6―8 év közötti gyermekek, valamint fogatosok, 80-as évekbeli kerékpárok tulajdonosai jelentkezését várják. Forgatási napok előreláthatólag Kovásznán augusztus 3., 4. és 5-én, Kézdivásárhelyen pedig augusztus 10., 11. és 15-én, szeptember 5., 7. és 8-án.

Előadás. A sepsiszentgyörgyi Park Szálló kertjében ma 16 órától orvosi tanácsadással egybekötött egészségvédelmi előadást tartanak.

E-lomtalanítás. Ma Uzonban, csütörtökön Szentivánlaborfalván, Sepsimagyaró­son, Uzonfüzesen gyűjtik a fölösleges villamos és elektronikus háztartási készülékeket. A háztartásokban fölöslegessé vált készülékeket (pl. televíziókészülék, rádió, hűtőszekrény stb.) a hulladékszállítás napján kihelyezhetik a hulladékgyűjtő konténer mellé, ahonnan a Tega gépjárműve elszállítja.

Fogadóóra. Szerkesztősé­günkben ma 13―15 óráig Balogh Klára jogtanácsos várja a jogi tanácsot igénylőket. A tanácsadás ingyenes.

Szerkesztősé­günkben ma 13―15 óráig Balogh Klára jogtanácsos várja a jogi tanácsot igénylőket. A tanácsadás ingyenes.

Áramszünet. Kézdimartonfalván péntekig naponta 8―15 óráig szünetel az áramszolgáltatás.

Elzárják az ivóvizet ma 9―12 óráig Sepsiszentgyörgyön az Olt utcának az 1918. December 1. út és a Puskás Tivadar utca közötti szakaszán, a Gyárfás Jenő utcában, a Híd utcának az Olt utca és a 8. szám közötti szakaszán, a Puskás Tivadar utcának az Olt utca és az 1918. December 1. út közötti szakaszán.

EMI-tábor

Gyergyószentmiklóson augusztus 5—9. között nyílik az V. EMI-tábor. Legalább tizenöt fős szervezett diákcsoportok tagjai a 70 lej helyett csak 55 lejt fizetnek. A csoportok közt a rendezvény egész ideje alatt különböző vetélkedők zajlanak, a tábor végén pedig a győztesek értékes díjakat vihetnek haza. A csoportok július 30-ig jelentkezhetnek a nemeselod@yahoo.de e-mail címen vagy a 0746 134 950-es telefonon. Információk: http://www.emitabor.hu/.

Megegyezés alapján

A Biztosításokat Felügyelő Bizottság 2008. december 18-i 21-es rendelete alapján 2009. július 1-jén életbe lépett az a jogszabály, amely értelmében koccanás esetén, ha a felek megegyeznek, a rendőrség bevonása nélkül, a biztosítótársasággal lehet rendezni a kárt. Ehhez egy űrlap (Constatare amiabilă de accident) aláírása szükséges. Ez az eljárás akkor alkalmazható, ha csak anyagi kár keletkezett, legfennebb két jármű koccant, nem okoztak kárt egy harmadik személynek, a két érintett gépkocsivezető megegyezett egymás között. Az űrlap kitöltése nem jelenti egyikük felelősségvállalását sem, hanem csak a kár rendezését. Az űrlap akkor is kitölthető, ha az egyik jármű parkolt a koccanáskor. A mindkét járművezető által aláírt űrlap leadása után a biztosító kiadja a javítás elvégzéséhez szükséges okmányt. Amennyiben a két fél nem tud megegyezni, továbbra is a rendőrséghez kell fordulni.

IX. gombfoci-világbajnokság

Rusztikus környezetben, nagy izgalmak közepette zajlott le a sepsiszentgyörgyi Puskás Ferenc Gombfociklub kilencedik gombfoci-világbajnoksága, melyet az elmúlt hét végén tartottak meg Oltszemen, ezúttal is egyedi, felejthetetlen élményekkel fűszerezve. A tizenhárom versenyző huszonhat csapatának küzdelmét végül a sepsiszentgyörgyi Nagy István nyerte, a brassói Antal Zoltán ezüstérmes, az ugyancsak szentgyörgyi Korodi István pedig bronzérmes lett. A gombfociklub tagjai köszönetüket fejezik ki Huszár Szilamérnak a vendégszerető fogadtatásért. Józsa Attila

Csernátoni focisiker

Győzelemmel tért haza az 1996-os születésű játékosokból álló csernátoni labdarúgócsapat a franciaországi Hucqueliersben megtartott Eurocampról. A július 10—14. között megrendezett nemzetközi tornának ez volt a kilencedik kiadása, amelyen magyar, szlovák, német, román és francia ifi együttesek vettek részt. Jövőben Szlovákiában rendezik meg a viadalt. Két éve Csernáton adott otthont e rangos rendezvénynek, akkor a házigazda háromszéki csapat diadalmaskodott a megmérettetésen. Kerekes Zoltán

Sakk

Szombaton Kulcsár György-emlékversenyre kerül sor Szotyorban. A svájci rendszerű, hétfordulós viadalra jelentkezni a verseny napján lehet. További információkért hívják a 0727 867 443-as telefonszámot (Seceleanu József).

Ezüstérmes a magyar válogatott

A magyar férfi strandkézilabda-válogatott ezüstérmes lett a tajvani Kaohsziungban zajló Világjátékokon. Az olimpián kívüli sportágak világversenyén — a küldöttség tájékoztatása szerint — Vártok Ákos csapata a hétfői fináléban 2—0-s (14—9, 15—14) vereséget szenvedett a brazil együttestől. A magyar delegáció eddig egy aranyat, három ezüstöt és egy bronzérmet gyűjtött be a Világjátékokon.

Orosz aranyérem az egyéni rövidprogramban

Az orosz Natalja Iscsenko nyerte a műúszók egyéni rövidprogramját a római vizes világbajnokságon, megvédve címét. Eredmény: 1. és világbajnok 1. Natalja Iscsenko 98,667 pont, 2. Gemma Mengual (Spanyolország) 97,833 p., 3. Marie-Pier Boudreau-Gagnon (Kanada) 96,000 p.

12 éves futballista a bolíviai élvonalban

A profi futball történetének legfiatalabb élvonalbeli játékosaként pályára lépett a bolíviai labdarúgó-bajnokságban egy 12 éves fiú. Mauricio Baldiviesót a vasárnap este rendezett Aurora Cochabamba—La Paz FC első osztályú mérkőzés 81. percében cserélték be a hazaiaknál. ,,Ez történelmi!" — ünnepelt hétfőn a La Prensa lap. A dél-amerikai média szerint az eddigi korrekord 2001-ből származott, amikor a perui Fernando Garcia 13 évesen és 11 hónaposan ölthette magára egy élvonalbeli együttes mezét. Baldivieso a bolíviai válogatott volt játékosának, az Aurora jelenlegi edzőjének, Julio César Baldiviesónak a fia. Csapatuk végül 1—0-ra kikapott a vasárnapi meccsen, de Mauriciónak nemcsak emiatt nem volt oka mosolyogni. Öt perccel beállása után ugyanis az ellenfél egyik játékosa csúnyán belerúgott a jobb bokájába, a 13. születésnapját szerdán ünneplő fiú fájdalmában sírni kezdett, de végül be tudta fejezni a találkozót.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-07-21: Magazin - x:

Tigrispark tigris nélkül

Eltűntek a bengáli tigrisek India egyik fő tigrisparkjából, a Panna Nemzeti Parkból. A Madhja Prades állam középső részén lévő park egyike a híres vadmacskák védelmében létrehozott indiai nemzeti rezervátumoknak. Radzsendra Sukla indiai erdészeti miniszter szerint három évvel ezelőtt még 24 tigris élt a parkban, ma már egy sem.
2009-07-22: Magazin - x:

Baróti Szabó Dávid (Mementó) — Kisgyörgy Zoltán

Olaszteleki Kósa Bálint fametszete (1990)
Közismert alakja irodalomunknak, születése 270., halála 190. évfordulóján kellene emlékeznie rá ebben az évben a katolikus egyháznak és a szűkebb szülőföldnek.