Külföldi hírek — Szekeres Attila

2009. július 24., péntek, Közélet
Határokon átnyúló együttműködés

Az Európai Unió által támogatott, határokon átnyúló együttműködési program nyitókonferenciáját tartották tegnap a kárpátaljai Munkácson, a magyar Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szervezésében.

A 2007—2013-as évre szóló nemzetközi fejlesztési programot, amelyben négy ország — Magyarország, Szlovákia, Románia, Ukrajna — vesz részt, egy évvel ezelőtt hagyta jóvá az Európai Bizottság. Az Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszközből az EU kimondottan a külső határain átnyúló együttműködési programokat támogatja. A támogatás célja annak elkerülése, hogy a közösség külső határai mély politikai-gazdasági választóvonalként húzódjanak végig a kontinensen.

A nemzeti tanácsokról döntenek

Megkezdődött a nemzeti tanácsokról szóló törvényjavaslat elvi vitája a szerb parlamentben. A törvényjavaslatban a tanácsok megválasztásának módja és hatásköreik szerepelnek. Amennyiben elfogadják a törvényt, a nemzeti tanácsok — köztük a 2002 óta működő Magyar Nemzeti Tanács — országos kisebbségi önkormányzatként, valamint a kulturális és személyi autonómia legfőbb szerveiként állami hatáskörökkel is rendelkeznek majd. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője szerint a javaslatot nem azért kell elfogadnia a szerb parlamentnek, mert az európai uniós követelmény Szerbia csatlakozása szempontjából, hanem azért, mert Szerbia alkotmányának értelmében a nemzeti kisebbségek kollektív jogokkal is rendelkeznek.

Javulást ígért Janukovics

Az ukrajnai nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyarok helyzetének javítását helyezte kilátásba Beregszászon Viktor Janukovics, az ellenzéki, Régiók Pártjának vezetője, amennyiben jövőre Ukrajna elnökévé választják. A politikus ötezer magyar és ukrán nyelvű könyvet ajándékozott a helyi könyvtáraknak. Az ukrán ellenzék vezére megkoszorúzta Petőfi Sándor szobrát.

Legalább három államnyelv...

Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának stratégiai alelnöke szerint legalább három nyelvet illetne meg az államnyelv státusa Szlovákiában, hiszen a szlovákok, a magyarok és a ruszinok már ezer éve élnek itt együtt.

Izland kéri felvételét

Ünnepélyes keretek között tegnap benyújtotta csatlakozási kérelmét Izland az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Svédországnál. A stockholmi ceremónián Össur Skarphedinsson izlandi külügyminiszter adta át a dokumentumot Carl Bildt svéd külügyminiszternek. Bildt megjegyezte, hogy Izland az Európai Gazdasági Térségről szóló egyezményben és a Schengeni Megállapodásban részes államként jóval előbb tart, mint más országok, amelyek e területeken nem vesznek részt az európai együttműködésben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-07-24: Belföld - x:

Belföldi hírek - Farkas Réka

Elsiette Orbán Băsescu támogatását
Jócskán elsiette Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, hogy Tusnádfürdőn feltétel nélküli támogatást ígért Traian Băsescu államfőnek — jelentette ki tegnap Markó Béla, az RMDSZ elnöke.
2009-07-24: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó férj és édesapa, a Maros megyei makfalvi születésű sepsiszentgyörgyi
KOVÁCS KÁLMÁN
életének 49. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2009. július 24-én 18 órakor lesz a vártemplomi református ravatalozóházból a református temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Gyászoló szerettei
3305