Erdei gyermektábor — Kisgyörgy Zoltán

2009. július 28., kedd, Gazdaság

A hasznosat a kellemessel, és tegyük hozzá, az olcsóval kapcsolták össze a bölöniek, amikor ezen a nyáron is megszervezték a helybeli és a magyarországi vendéggyermekek erdei táborát az Árkosi hágó töve nevű festői helyen.

Ott, ahol a Nyíres és a Farkaslaki patak összeömlik, ideális táborozóhelyet alakítottak ki. Nemcsak fürdőzésre alkalmas, hanem egy használaton kívüli régi épületet is felújítottak, tetőterét beépítették, konyhai részleget, kisebb ebédlőt és hálóhelyeket alakítottak ki, bekerítették a tágas udvart.

Valóságos tábori hangulat uralkodik: sátrak sorakoznak, tábori zászlót lobogtat a szél, kürtszóval fújják az ébresztőt és a takarodót. Az Őrszemek a természetben nevű harmadik erdei tábor szervezését a községvezetés vállalta. A szülők és rokonok besegítettek az élelmiszerek beszerzésébe, a főzésbe. A gyermekek énekeket tanulnak, van métajáték, foci, közösségi játék, számháború s a Szentgyörgyi Ifjúsági Klub (SZIK) jóvoltából kézműves-tevékenység. A vendégek — a tápiószentmártoni gyermekek és pedagógusok — külön műsorral szerepeltek. Sikó Endre közbirtokossági elnök gyalogtúrát szervezett a bölöni erdőkben feltörő Farkaslaki és Zúgói borvízforrásokhoz, a borvizekhez kapcsolódó tudományos magyarázatot, címkegyűjteményt e sorok írója szolgáltatta. Diplomákkal, oklevelekkel bizonyították, hogy értékelik a felcseperedő nemzedék munkáját. Esténként lángolt a tábortűz.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-28: Gazdaság - x:

Szőlőlugas nyitott falú üvegházban — Sylvester Lajos

A Damó-féle szőlőlugas
Kisborosnyón, Damó Gyula lokálpatrióta iskolaigazgató portáján leleményes szőlőtermesztési és szőlő- meg viráglugas-építési módszert figyelhettem meg.
2009-07-28: Gazdaság - x:

Oázis a Mezőföldön — Kisgyörgy Zoltán

A Fortyogó lábáztató medencéje
Ha kissé elcsépelt is a hasonlat, a 30 foknál melegebb kánikulában mi máshoz is lehetne hasonlítani a Petőfalvi Fortyogót, ahol a nyírfák árnyékában szén-dioxidban dús, hideg borvízben áztathatja bárki a lábát, napszúrást nem kaphat, s ha kedve kerekedik, szaunát is igénybe vehet.