Oázis a Mezőföldön — Kisgyörgy Zoltán

2009. július 28., kedd, Gazdaság

A Fortyogó lábáztató medencéje

Ha kissé elcsépelt is a hasonlat, a 30 foknál melegebb kánikulában mi máshoz is lehetne hasonlítani a Petőfalvi Fortyogót, ahol a nyírfák árnyékában szén-dioxidban dús, hideg borvízben áztathatja bárki a lábát, napszúrást nem kaphat, s ha kedve kerekedik, szaunát is igénybe vehet.

Szinte hihetetlen, hogy mindezt a Mezőföld szívében, mondhatni elzárva a nagyvilágtól. A pályázati pénzből nemrég felújított és korszerűsített Fortyogó természetes gyógymódot kínál, főleg azok számára, akik szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvednek, lábukban gyenge a perifériás vérkeringés. Az elemózsia elfogyasztása után a közeli Héjja pihenő borvízkútjából szomját is olthatja bárki. Ezen a piknikező helyen szalonnát lehet sütni, bográcsot készíteni. Nélkülözve a luxust és a modern Európa kényelmét, ez valóban egy mérsékelt égövi oázis. A fürdőidényről Héjja Elemért kérdeztük, aki mindennapi munkája mellett társadalmi feladatként működteti a Fortyogót a zabolai tanács megbízásából.

— Hét közben és hétvégeken is nagy nálunk a vendégjárás — mondta. — Inkább a lábáztató borvizes medencét használják az ide érkezők. A szaunázástól sokan tartanak, ugyanis a szívvel kapcsolatos bajokban szenvedőnek ellenjavallott. Így a szaunát csak csütörtökön és a hét két utolsó napján működtetjük 15 és 21 óra között, ha legalább négy személy igényli. Mivel itt be kell fűteni, s erre fát használunk, a belépti díj fejenként 5 lej. A pénz mind a zabolai hivatalé. A Fortyogó használata ingyenes. A szaunakályha külföldi szerzemény. Finnországból hozatták. Negyvenöt perccel a kezelés előtt befűtök, s amikor a hőmérséklet eléri a hatvan fokot, vízzel locsolom a köveket, így keletkezik a szükséges gőz. Ennek hatására fel tudom emelni a hőmérsékletet 80 fokig. Szíveseknek veszélyes, de kopogjam le, eddig baj még nem történt. Mi szeretettel várunk mindenkit, nézze meg, tapasztalja meg, hogy milyen a petőfalvi gyógy- és kikapcsolódásra alkalmat adó hely.

Sajnos, Székelypetőfalvára még csak kavicsúton lehet eljutni mind Imecsfalva, mind Szörcse irányából. A bekötőút feljavítsa időszerű lenne. Fürdőzés után meg lehet tekinteni a falucska turisztikai érdekességeit: a művészettörténeti értékekkel rendelkező római katolikus templomot, a központi hősi emlékművet, a felújított borvízkutat. A Fortyogó mellett halad el az egykori Postaút. Ez volt a letűnt századokban a Kézdivásárhely felé tartó főút. Ezen közlekedett hajdanában a királyi posta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-28: Gazdaság - x:

Erdei gyermektábor — Kisgyörgy Zoltán

A hasznosat a kellemessel, és tegyük hozzá, az olcsóval kapcsolták össze a bölöniek, amikor ezen a nyáron is megszervezték a helybeli és a magyarországi vendéggyermekek erdei táborát az Árkosi hágó töve nevű festői helyen.
2009-07-28: Gazdakör - x:

A gyermekláncfű: gyom- és gyógynövény (Növénytermesztés) — Incze Péter

A gyermekláncfű talán az egyetlen növény, amelyet mindenki ismer. Gyom- és gyógynövény, de helyenként salátaként is fogyasztják. Elnevezése is számtalan: békasaláta, buborékfű, gyermeklánc, pitypang, láncfű, kikirics, sárgavirág, tyúkvirág, cikória stb. Mindegyik elnevezésnek egy-egy kis története van. A pitypang név hangutánzó szó. Az üreges tőkocsány leszakításkor ad ilyen hangot. A gyermekláncfű név pedig a gyermekek által a virág szárából készített láncra utal.