Mi, hol, mikor?

2009. július 29., szerda, Mi, hol, mikor?
Kiállítás

* A sepsiszentgyörgyi Lábas Házban ma 20 órakor Csíki Csaba médiaművész megnyitja Kispál Ágnes Evelin 3 példa, nem univerzális székre című kiállítását. A kiállítás augusztus 6-ig látogatható naponta 10—15 óráig (az ettől eltérő időpont egyeztetésére hívja a 0771 749 120-as számot).

* A kovásznai városi képtárban csütörtökön 18 órakor Dimény András brassói képzőművész megnyitja az In memoriam Tóth Ferenc-kiállítást, az Incitato lovastábor elindítója és tizenöt éven át szervezője emlékére.

* A kézdivásárhelyi Vigadó kiállítótermében csütörtökön 18 órakor nyílik meg az Ignácz Rózsa centenáriumi kiállítás. A tárlatot Szebeni Zsuzsa, az Országos Színháztörténeti Mú­zeum és Intézet határon túli előadója, a kiállítás kurátora méltatja, közreműködik Ferencz Éva tanár. A kiállítás augusztus 25-ig látogatható.

A kovásznai születésű Ignácz Rózsa idén lenne százéves — ennek ellenére részletes életrajza nincs, ahogy monográfia sem készült róla, műveiről pontos bibliográfiai jegyzék nem született, az irodalomtörténet, a lexikonok alig vesznek tudomást a színész-írónőről. A Székely Nemzeti Múzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum most összefogott, hogy a centenáriumi emlékév alkalmából vándorkiállítással hívja fel a figyelmet a méltatlanul elfeledett alkotóra, a Róza leányasszony, az Anyanyelve magyar vagy a Született Moldovában írójára. Szeretnék megmutatni, milyen izgalmas, sokarcú egyéniség volt Ignácz Rózsa. Vé­gigkövetni, hogyan lesz Benedek Elek felfedezettjéből ünnepelt színésznő Szegedtől a Nemzeti Színházig, megmutatni, hogyan győzi meg Tamási Áront első darabja, a Görgeteg megírására, és megtudni, hogyan látja kora nagy színészegyéniségeit, vagy miként szól a gyermekekhez. A kiállítás megvalósítását a Magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Szülőföld Alap támogatta.

Zene

* A sepsiszentgyörgyi Park Szálló kertjében csütörtökön 18—22 óráig Backing Time Pál Zakariással és Salamon Olivérrel.

* A sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében pénteken 20.30 órától rendkívüli dzsesszkoncerten fellép a budapesti Kaltenecker Zsolt (billentyűk, samplerek) és Martonosi György (dobok). A koncert után (kb. 23 órakor) jam-session lesz a Teinben helyi zenészek és vendégművészek részvételével. További információ, zene a következő oldalakon található: http://www.martonosi.hu/, www.myspace.com/zsoltkaltenecker, http://www.myspace.com/klbtrio.

Röviden

Statisztaválogatás. Kézdivásárhelyen ma 17 órától a Vigadóban a Visszatérés című filmhez negyven 40―70 év közötti nőt és férfit választanak ki a jelentkezőkből statisztának. Forgatási napok előreláthatólag augusztus 10-én, 11-én, 15-én, szeptember 5-én, 7-én és 8-án. Kérik azokat, akik már voltak az előző szereplőválogatásokon, még egyszer ne jelenjenek meg. Köszönik a megértést.

Nyári szabadság. A Kovászna Megyei Nyugdíjasok Sugás Érdekvédelmi Szövetsége felhívja a tagok figyelmét, hogy augusztus 1. és 24. között szabadság miatt az iroda zárva lesz. A moldvai kirándulás árát szeptember 10-ig szíveskedjenek kifizetni, az október 4-i kosaras bálra augusztus 25. után lehet iratkozni.

Fogadóóra. Szerkesztőségünkben ma 13―15 óráig Balogh Klára jogtanácsos várja a jogi tanácsot igénylőket. A tanácsadás ingyenes.

Szerkesztőségünkben ma 13―15 óráig Balogh Klára jogtanácsos várja a jogi tanácsot igénylőket. A tanácsadás ingyenes.

Mikes-zarándoklat. Kérik azokat, akik a kirándulásra feliratkoztak, minél hamarabb írásban adják le a színház kapusházában a pontos nevüket, telefonszámot, lakcímet, foglalkozást, útlevélszámot. Kiss Magdi naponta 17.30―19.30 óráig várja ugyanott az érdeklődőket. Megbeszélés augusztus 11-én, kedden 18 órakor a színház előcsarnokában. Beder Tibor tanár, a főszervező ez alkalommal fontos tanácsokkal, tudnivalókkal szolgál.

Útlezárás. Filmforgatás miatt Vargyas község bejáratánál ma napközben rövid időszakokra útlezárások várhatóak. Megértésüket köszönik.

Áramszünet. Ma 10―13 óráig Hatolykán, 9―15 óráig Kőröspatakon és Kálnokon, ma és csütörtökön 8―15 óráig Nagyajtán, Bölönpatakon és Bölönben az 5-ös transzformátor körzetében, csütörtökön 9―15 óráig Uzonban az 1-es és 2-es transzformátor körzetében, 9—16 óráig Sepsiszentgyörgyön a Jókai Mór utcában, pénteken 8—18 óráig Sepsiszentgyörgyön a Testvériség, Hőközpont és Rövid sétányon, 9—16 óráig Illyefalván, Aldobolyban, Lázárfalván és a haltelepen szünetel az áramszolgáltatás.

Elzárják az ivóvizet pénteken 8―18 óráig Sepsiszentgyörgyön a Vasile Goldiş utcában a 19-től 24-ig számozott tömbházakban, a Domb utcai 9-es, 10-es, 11-es, 25-ös, 26-os, 27-es, a Stadion utcai 18-as, 19-es és 22-es tömbházakban.

Közlekedés

Vasárnap este hét körül értesítették az uzoni rendőröket, hogy a faluban baleset történt. Az egyik ház előtt felborult kocsit találtak, amelyet C. Nicolae (26) bácsteleki lakos vezetett. Túl gyorsan hajtott, kisodródott az útról, és letarolta egy ház kerítését mintegy 3,5 méteren. A szonda 0,52 mg/l alkoholt mutatott ki a leheletében. (Rendőrségi tájékoztató)

Gálamérkőzés

Ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi új sportteremben minifoci-gálamérkőzésre kerül sor a megalakulásának 25. évfordulóját ünneplő T84 (Tervezők) és a Székely Öregfiúk között. Az eseményre mindenkit szeretettel várnak.

Megbeszélés

Július 30-án, csütörtökön 19 órától megbeszélés lesz a megyeszékhelyi C-osztályban érdekelt csapatok vezetői számára. A találkozóra a Lola műfüves pályánál kerül sor, s az egyetlen napirendi pont a 2009—2010 kispályás labdarúgó-bajnokság őszi idényének rajtja.

Közösségért Kupa

Az elmúlt hét végén veterán teniszbajnokságnak adott otthont Sepsiszentgyörgy. Az eredmények: +35 év: 1. Dorin Pasca (Brassó), 2. Paul Dans (Târgovişte), 3. Daniel Ureche (Brassó); +45 év: Németh Csaba (Sepsiszentgyörgy), 2. Bogdan Zara (Brassó), 3. Bajka Pál (Magyarország); +50 év: 1. Georgel Stan (Sepsi), 2. Mimler Albin (Galac), 3. Mihai Minea (Brassó); +55 év: 1. Ştefan Popescu (Bukarest), 2. Ágoston Mihály (Franciaország), 3. Ilie Tănăsoiu (Brassó); +60 év: 1. Ilie Tănăsoiu (Brassó), 2. Ion Svistea (Brassó), 3. Schneider Péter (Németország); +65 év: 1. Viorel Popescu (Bukarest), 2. Marin Covric (Brassó), 3. Florin Galu (Brassó).

Vizes-vb

* A magyar Hosszú Katinka bronzérmet szerzett hétfőn 200 m vegyesen a római vizes világbajnokságon. Ugyanebben a számban Verrasztó Evelyn hetedik lett. Hosszú vasárnap délelőtt az előfutamban 2:09.12-vel írta át először a kontinensrekordot, s bár az aznap délutáni elődöntőben elmaradt friss legjobbjától, a hétfő esti fináléban tovább javított idején. Győzött az amerikai Ariana Kukors 2:06.15 perces világcsúccsal. A korábbi rekordot ugyanő tartotta vasárnap óta, akkor 2:07.03-at úszott.

* Rickard Brenton 58.58 mp-es világcsúccsal nyerte hétfőn a férfi 100 méteres mellúszást a vizes-vb-n. Az ausztrál versenyző Koszuke Kitadzsima 58.91-es idejét adta át a múltnak. A japán mellúszó-specialista a tavalyi pekingi olimpia, egészen pontosan augusztus 11-e óta tartotta ezt az eredményt. A régi csúcson belül, 58.64-gyel csapott a célba a francia Hugues Duboscq is. Ugyancsak világrekord kellett a győzelemhez női 100 m pillangón: a svéd Sarah Sjostrom saját vasárnapi 56.44 mp-es idejéből faragott le jelentősen, 56.06-tal nyert. Az egy nappal korábbi legjobbon belüli eredménnyel, 56.23-mal végzett az ausztrál Jessicah Schipper is.

* A magyar női vízilabda-válogatott 9—7-re kikapott a kanadai csapattól a római világbajnokság hétfői negyeddöntőjében. Ez azt jelenti, hogy Petrovics Mátyás szövetségi kapitány együttese szerdán az orosz—holland párharc vesztesével találkozik az 5—8. helyért. A további eredmények: negyeddöntők: Oroszország—Hollandia 9—7, Görögország—Ausztrália 4—3, Egyesült Államok—Spanyolország 9—6; a 9—12. helyért: Németország—Új-Zéland 8—7, Olaszország—Kína 9—5; a 13. helyért: Brazília—Kazahsztán 11—8 (büntetőkkel); a 15. helyért: Üzbegisztán—Dél-afrikai Köztársaság 16—9. A szerdai program, elődöntő: Kanada—Oroszország, Görögország—Egyesült Államok; az 5—8. helyért: Magyarország—Hollandia, Ausztrália—Spanyolország; a 9. helyért: Németország—Olaszország; a 11. helyért: Új-Zéland—Kína.

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-07-29: Magazin - x:

Nyomtatható elem

Nyomdai technológiával gyártható vékony elemeket fejlesztettek ki német mérnökök elsősorban kis energiaigényű, eldobható eszközök számára.
2009-07-29: Közélet - x:

Tervekkel mentek, pénzzel jönnek (Háromszéki vezetők Bukarestben) — Farcádi Botond

Tervekkel utazott Bukarestbe, és pénzzel tér haza Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke. Az elöljárók tegnap konkrét programokról egyeztettek Vasile Blaga fejlesztési miniszterrel a fővárosban. A megbeszélés sikeres volt, az önkormányzati vezetők által korábban bemutatott beruházásokat ― amelyeket tegnapi lapszámunkban részletesen ismertettünk ― támogatja a tárca.