Áll a munka a kőröspataki mesterséges tónál — Simó Erzsébet

2009. július 29., szerda, Közélet

Annak idején, 2002-ben, amikor nekifogtak a kőröspataki felszíni szénfejtés nyomai felszámolásának, a természeten esett mély seb begyógyításának, úgy nézett ki, a 23 hektáros mesterséges tómeder négy év alatt elkészül. Azt tervezték, hogy a környéken befogott forrásokkal töltik majd fel, párhuzamosan felszerelik a talajvíz-elvezető csőrendszert, legvégén meg kialakítják partján a megye legnagyobb nyári szabadidőközpontját. A munkálatok hét éve folynak, a tervezettnél sokkal lassabban.

2006-ban kijárták a beruházók, hogy az átadási határidőt 2011-re halasszák, mert pénz az állami költségvetésből inkább csöppent, mint csurrant. Idén néhány hónapos munka után teljesen leállt a beruházás, mert nincs pénz. Kivonultak a cégek, elment Mihai Caşcaval mérnök, a kormány megbízottja, s a munkát csak akkor kezdik újra, ha a kabinet bányarehabilitációs programja folytatódik.

A külszíni szénfejtés nyomainak felszámolása 2002-ben amolyan indító, bemutatkozó kormányprogramként kezdődött itt, Kőröspatakon. Az ország területén a hasonló munkálatokat világbanki támogatással végzik, ez a munkatelep lett volna hivatott arra, hogy a kormány megmutassa, miként tud e téren cselekedni. Kiderült, lassan, folyamatos pénzhiány közepette. Már hét éve. Kár, mert ha lassan is, de a mesterséges tó medrét kialakították, egy részét akácfával és fűmaggal beültették. Úgy nézett ki, legalább 2011-re a végére jutnak. A válság és a kormány közönye közbeszólt. Így a szép és nagy mesterséges tóra, szabadidőközpontra még beláthatatlan ideig várnunk kell.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-07-29: Közélet - x:

Tervekkel mentek, pénzzel jönnek (Háromszéki vezetők Bukarestben) — Farcádi Botond

Tervekkel utazott Bukarestbe, és pénzzel tér haza Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke. Az elöljárók tegnap konkrét programokról egyeztettek Vasile Blaga fejlesztési miniszterrel a fővárosban. A megbeszélés sikeres volt, az önkormányzati vezetők által korábban bemutatott beruházásokat ― amelyeket tegnapi lapszámunkban részletesen ismertettünk ― támogatja a tárca.
2009-07-29: Közélet - x:

Debren-takarítás közmunkával is (Sepsiszentgyörgy) — Váry O. Péter

Elkezdődött a Debren-patak medertakarítása, egyelőre a felfogadott cég dolgozik, illetve a városi kertészet munkásai kaszálják az árokparti, néhol embermagasságúra nőtt gyomot, de hamarosan az Őrkő negyedi romák is bekapcsolódnak a munkába — erre egyedi módszert dolgozott ki a városvezetés.