A mozgás csökkenti a rák kockázatát

2009. július 30., csütörtök, Család

Napi harminc perc futás, úszás, kerékpározás vagy futballozás nem csak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segít, hanem felére csökkenti a rák kialakulásának kockázatát is egy, a British Journal of Sports Medicine orvosi folyóiratban kedden megjelent tanulmány szerint.

A kutatók ezt annak tulajdonítják, hogy amikor valaki közepes vagy nagy intenzitással sportol, megkétszereződik az oxigénfogyasztása, ami támogatja a szervezetet a különböző betegségekkel — köztük a rákkal — szembeni küzdelemben.

A finn Kuopio és Oulu Egyetem kutatócsoportja több mint 2500, 42 és 61 év közötti, különböző testmozgást végző, a kísérlet kezdetekor rákbetegségben még nem szenvedő embert tanulmányozott másfél évtizeden keresztül.

A résztvevők közül a kutatás ideje alatt 181-en haltak meg rákbetegségben, a leggyakoribb a tüdő-, a prosztata-, a gyomor-, a bél- és a nyirokrák, továbbá az agydaganat volt.

A megfigyeltek fizikai aktivitásának tanulmányozása során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy akik naponta legalább harminc percig végeztek valamilyen testmozgást, azoknál — a felhasznált oxigénnek köszönhetően — a felére csökkent a rák kialakulásának kockázata, leginkább a tüdő-, a gyomor- és a bélráké, még akkor is, ha más tényezők — kor, alkoholfogyasztás, dohányzás, testsúly — is közrejátszottak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-07-30: Család - x:

Már nem divat a felül semmi

Prűdebbek lettek a franciák, ha a stranddivatról van szó: a felül semmi már nem divat, különösen a fiatalabb nők mondtak le a monokinizésről.
2009-07-30: Család - x:

Kerékpárral a debreceni virágkarneválon

A szervezők már felnyergeltek
Virágokkal díszített kerékpárok felvonulásával bővül a Debreceni Virágkarnevál idei programja, a szervezők az 1900-ban a cívisvárosban rendezett ,,kerékpárvirágcorso" újbóli megrendezésével augusztus 20-án a két keréken való közlekedést is népszerűsíteni kívánják.