Ellennagygyűlésre készülnek a románok — Farkas Réka

2009. augusztus 1., szombat, Közélet

Autonómiaellenes nagygyűlésre hívja a Kovászna és Hargita megyei román polgármestereket, alpolgármestereket és önkormányzati képviselőket a két megyében élő Románok Fóruma.

A tizenhárom román civil szervezetet tömörítő fórum őszre tervezi az összejövetelt, várhatóan a tizenöt évvel ezelőtt létrehozott Kovászna és Hargita megyei püspökség fennállásának ünnepi évfordulóján, és szándékuk szerint hivatalosan is állást foglalnak Székelyföld területi autonómiája ellen.

Ioan Lăcătuşu, a fórum alelnöke azt is bejelentette, hogy ősszel, az elnökválasztás után felkeresik az összes pártot, és egyértelmű állásfoglalásra késztetik őket az autonómia kérdésében, ,,hogy a továbbiakban ez ne lehessen vita tárgya". Lăcătuşu kifejtette, nem ülhetnek ölbe tett kézzel, több tervük, elképzelésük van, ám a konkrét döntések előtt várják „a magyar fél újabb lépését".

A két székelyföldi megyé­ben élő románok legutóbb 2006 novemberében Marosfőn rendeztek összejövetelt, ahol körülbelül százan emeltek szót az ,,irredenta, revizionista, soviniszta" magyar akciók ellen. Elfogadtak egy memorandumot, amelyben a román államtól kérik, dolgozzon ki stratégiát ,,az ország szívében élő román kisebbség nemzeti identitása megőrzése és fejlesztése érdekében".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2009-08-01: Világfigyelő - x:

Röviden — Mózes László

Ökumenikus találkozó a magyar nyelvért
Pünkösdváró Európa címmel a szlovákiai államnyelvtörvény kapcsán Kárpát-mendencei ökumenikus nagytalálkozót szerveznek a magyar nyelvért augusztus 30-án Szegeden ― jelentette be Kiss-Rigó László Szeged-csanádi megyés püspök és Tőkés László néppárti európai parlamenti képviselő tegnap a Tisza-parti városban.
2009-08-01: Közélet - x:

Legendák nyomán építkezne a Dobó—Valál Egyesület — Hecser László

,,Hogy tartozunk valahova, hogy egy folyamat része vagyunk, csak akkor tudatosul bennünk, ha körültekintve múltunk emlékeit látjuk, ha a ránk hagyott örökség jeleivel nap mint nap találkozunk. Azt szeretném, ha egyre többen felelősségtudatot éreznének, ha egyre többünknek fontos lenne történelmi emlékeink megőrzése" — vallotta Derzsi Samu, a Dobó—Valál Egyesület elnöke, mikor idei munkájukról, terveikről kérdeztük.