Legendák nyomán építkezne a Dobó—Valál Egyesület — Hecser László

2009. augusztus 1., szombat, Közélet

,,Hogy tartozunk valahova, hogy egy folyamat része vagyunk, csak akkor tudatosul bennünk, ha körültekintve múltunk emlékeit látjuk, ha a ránk hagyott örökség jeleivel nap mint nap találkozunk. Azt szeretném, ha egyre többen felelősségtudatot éreznének, ha egyre többünknek fontos lenne történelmi emlékeink megőrzése" — vallotta Derzsi Samu, a Dobó—Valál Egyesület elnöke, mikor idei munkájukról, terveikről kérdeztük.

Derzsi elmondása szerint kitűzött céljuk az volt, hogy elsőként a dobói kápolna, vagy ahogy még ismeretes, a csonkatemplom konzerválását végzik el, majd a nyár végén a plébániatemplomra fordítanak gondot, végezetül a 2005—2007 közt feltárt rikai várat konzerválják. Júliusra kitűzött terveiket Szabó Imre és Komporály Viktor üzletemberek példás hozzáállásával, a bardoci polgármesteri hivatal és a megyei tanács támogatásával sikerült teljesíteniük, de az örömükbe némi üröm is keveredett.

Az elnök elmondta: ,,Amikor kimentünk Dobóba, derült ki, hogy elsősorban mentési munkát kell végeznünk, mert a jó füleiek és bardociak közül többen is innen szerezték be a házépítéshez szükséges köveket. Amit lehetett, visszatettünk, legalább egyméteres magasságban állnak a falak, s helyére kerültek a támasztópillérek is."

Derzsi Samu merészebb tervei közé tartozik, hogy Dobóba két, középkori körülményeket idéző háztartást és népművészetet bemutató házat, illetve szabadtéri játékok számára alkalmas színpadot építsen. Úgy véli, jó vendégcsalogató látványosság lenne, ha a házak környékén sokadalmakat szerveznének, a környékbeli mesteremberek pedig termékeiket árulhatnák, vagy a juhászok által frissen készített sajtot, ordát lehetne megkóstolni. Hasonlóképpen a turizmus fellendítését célozza azzal is, hogy a dobói kápolna, a rikai erődítményrendszer és a tortomai tömegsírok környékére jóformán egész Erdővidéket beláthatóvá tevő kilátók épülnének. A tizennégy méter magas faszerkezetű kilátók tervét Márnási Ferenc tervezőmérnök már bérmentve el is készítette az egyesület számára. ,,Meggyőződé­sem, e három különleges történelmi értékkel bíró hely köré rengeteg, élményt biztosító kirándulásokat lehetne szervezni, hiszen itt olyan legendák élnek, amelyeknél jobbat kitalálni sem lehetne" — fogalmazott Derzsi.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1395
szavazógép
2009-08-01: Közélet - x:

Ellennagygyűlésre készülnek a románok — Farkas Réka

Autonómiaellenes nagygyűlésre hívja a Kovászna és Hargita megyei román polgármestereket, alpolgármestereket és önkormányzati képviselőket a két megyében élő Románok Fóruma.
2009-08-01: Közélet - x:

Kultúra a falunapokon — Mózes László

A Tamási Áron Színház bábtagozatának előadása Dálnokon.
Öröm, amikor a háromszéki falunapos forgatagban valami újszerű, valami más, de főként: valami értékes kulturális program bukkan fel. Elegendő ugyanis arra gondolni, hogy a vidéki településeken alig van figyelemre méltó művelődési rendezvény, ezért nem mindegy, hogy évente bár egy alkalommal mi kerül egy-egy falu palettájára.