Négyezer évvel ezelőtti lakoma

2009. augusztus 6., csütörtök, Család

Négyezer éves lakoma maradékait vizsgálják Peruban amerikai kutatók, akik szerint a leletek révén többet megtudhatnak a korabeli lakosság életmódjáról, táplálkozásáról, szokásairól.

A Missouri Egyetem kutatói Peru nyugati részében, a Chillon folyó völgyében lévő Buena Vista régészeti helyszínen bukkantak az egykorvolt lakoma nyomaira.

A Buena Vista nyolchektáros terület, ahol 1987 óta folynak régészeti ásatások. Itt tárt fel Robert Benfer, a Missouri Egyetem archeológusa 2006-ban egy 4200 éves kis piramist csillagdával a tetején — ez az amerikai kontinens legrégebbi ismert obszervatóriuma.

Most az egyetem régészei egy Kr. e. 2200-ban lezajlott lakoma helyszínét fedezték fel, ahol ,,tálak" és ,,serlegek": kivájt tökök (melyekben az ételeket szervírozták) s ivótökök sorakoztak.

A ,,tálakban" a régészek chilipaprika maradványaira, valamint a maniókából, burgonyából, nyílgyökérből (Maranta arundinacea), a szentjánoskenyérfa (Ceratonia siliqua) terméséből készült keményítőliszt nyomaira bukkantak.

,,A keményítőliszt régészeti vizsgálata révén jobban megérthető, hogy az ókori lakosság miként hasznosította a növényeket, miféle ételeket fogyasztott, s ezeket hogyan készítette el" — magyarázta Neil Duncan, a Missouri Egyetem doktorandusza az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ban publikált tanulmány vezető szerzője. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-08-06: Család - x:

A sokhasznú csicsóka — Puskás Attila

Fényképünk a nemcsak népes, hanem népszerű szentimrei Büdösben készült, ahol a csicsóka (Helianthus tuberosus L.) ezúttal nem haszon-, hanem dísznövény. Sikerült a rajta ,,legelésző" lepkét, a közönséges szerecsenlepkét (Erebia aethiops) is lencsevégre kapni.
2009-08-06: Család - x:

Kézmosás és sebészmaszk (Új vírus)

Meghaladta az ezret a világon az új influenza halálos áldozatainak a száma — derül ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb összesítéséből. A szervezet honlapján tegnap nyilvánosságra hozott adatok szerint a H1N1 vírus eddig 1154 ember halálát okozta, közülük 1008-an az amerikai földrészen haltak meg. A halálesetek számát tekintve a második helyen a délkelet-ázsiai térség áll, ott 65-en vesztették életüket. Összességében 162 380 megbetegedést észleltek szerte a világon. Az amerikai kontinens e tekintetben is vezető helyet foglal el majd 100 000 regisztrált esettel.