A sokhasznú csicsóka — Puskás Attila

2009. augusztus 6., csütörtök, Család

Fényképünk a nemcsak népes, hanem népszerű szentimrei Büdösben készült, ahol a csicsóka (Helianthus tuberosus L.) ezúttal nem haszon-, hanem dísznövény. Sikerült a rajta ,,legelésző" lepkét, a közönséges szerecsenlepkét (Erebia aethiops) is lencsevégre kapni.

A csicsóka a napraforgó ,,édestestvére", ám ettől eltérően nem termésének olajtartalma miatt, hanem föld alatti gumója révén vált alkalmassá takarmányozásra, majd emberi táplálkozásra is. A gumók inulint, levulint, cukrot és viszonylag kevés (1—1,3 százaléknyi) fehérjét tartalmaznak. A csicsóka őshazája Észak-Amerika, de Magyarországon már a XVII. században, még a burgonya előtt termesztik. Újabban a sepsiszentgyörgyi piacon is megjelent.

Különös, kissé édeskés íze megszokható. Takarmánynövényként a gumója sertésnek, szarvasmarhának, lónak hasznos, zöldtömege nyáron kaszálva a gumó kétszeres fehérjeértékét tartalmazza. Lombozata ősszel (némi gumóveszteséggel) szintén felhasználható akár silónak, akár friss takarmánynak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-08-06: Család - x:

Az egészséges életmód jó egészséget eredményez

Akik egészségesen étkeznek, rendszeresen mozognak, és megfelelő szinten tartják a testsúlyukat, kisebb az esélyük arra, hogy megemelkedjen a vérnyomásuk, vagy szívelégtelenségük legyen. Két nagy vizsgálat eredményeit az Amerikai Orvostársaság hetilapja közölte.
2009-08-06: Család - x:

Négyezer évvel ezelőtti lakoma

Négyezer éves lakoma maradékait vizsgálják Peruban amerikai kutatók, akik szerint a leletek révén többet megtudhatnak a korabeli lakosság életmódjáról, táplálkozásáról, szokásairól.