A magyar egyetemi kvóta megszüntetését követelik ukrán nacionalisták

2009. augusztus 6., csütörtök, Világfigyelő

Az Ungvári Nemzeti Egyetemre (UNE) felvételiző magyar nemzetiségű diákok számára megállapított kvóta megszüntetését és a felsőoktatási intézmény rektorának büntetőjogi felelősségre vonását követeli a nacionalista Szvoboda Összukrajnai Szövetség kárpátaljai megyei szervezete.

A szélsőjobboldali szervezet beadványt intézett az ukrán legfőbb ügyészséghez és az oktatási minisztériumhoz, amelyben azzal vádolja Mikola Vegest, az UNE rektorát, hogy még 2005-ben a magyar felvételizőknek kedvező, az ukránokat nemzetiségi és nyelvi alapon diszkrimináló felvételi szabályokat rendszeresített az általa irányított felsőoktatási intézményben. A Szvoboda szerint Veges megsértette az ukrán alkotmány egyenlő állampolgári és szabadságjogokra vonatkozó cikkelyét, ezért büntetőjogi felelősségre kell vonni. A nacionalista szervezet az illetékes hatóságokat az ungvári egyetemen folyó, szerinte törvényellenes tevékenység azonnali felszámolására, ,,a magyar nemzeti kisebbség tagjainak biztosított felvételi kedvezmények és az ukránokat sújtó diszkriminatív korlátozások" megszüntetésére szólította fel.

Az ungvári egyetemen tavaly nyílt meg a magyar állam 56 millió forintos támogatásával a magyar tannyelvű humán és természettudományi kar, amelynek külön kvóta szerint megállapított 45 helyére a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolák végzősei felvételizhetnek. A magyar kar megnyitása és működése miatt rendszeresen érik támadások az egyetem rektorát a kárpátaljai ukrán nyelvű sajtóban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1370
szavazógép
2009-08-06: Sport - x:

Tehetségkutatás (Tenisz)

Ingyenes tehetségkutató akciót indít a Sepsiszentgyörgyi Tenisz Club keretében Kósa Ferenc teniszedző.
2009-08-06: Világfigyelő - x:

Még idén létrejöhet a délvidéki megtorlásokat kivizsgáló bizottság

Boris Tadic szerb államfő megígérte, hogy az ősz folyamán kinevezik a Vajdaságban 1944—45-ben elkövetett háborús bűntetteket kivizsgáló szerb—magyar történész munkacsoport szerb tagjait — közölte Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Az ígéret a két politikus múlt csütörtöki, magyar részről három hónapja várt találkozóján hangzott el.