Önkéntesek a Szentkereszti-kastély parkjábanMunkával csalogató Árkosra — Váry O. Péter

2009. augusztus 6., csütörtök, Közélet

Hatalmas az árkosi Szentkereszti-kastély parkja, az egykor szépen gondozott, fakülönlegességekkel beültetett, kilenchektáros terület jócskán elgazosodott — és emiatt nem a művelődési központ mindenkori vezetője hibáztatható, hiszen szakemberre, elegendő munkáskézre sohasem futotta a kulturális minisztériumhoz tartozó intézménynek. Néha-néha levágattak egy-két, a kastélyra esetleges veszélyt jelentő fát, a pázsitot is csak a főbejárat közelében gondozták.

Ha a sofőr besorolású alkalmazottat is odateszi a kertben dolgozni, összesen négy embert foglalkoztathat a parkban — mondja Kopacz Attila, a művelődési központ vezetője. A minisztériumban azt tanácsolták, bedolgozókat alkalmazzon idénymunkára, de olyan keveset fizethet nekik, hogy annyiért senki nem dolgozik. A véletlen azonban segítő kezeket rendelt, Emil Pantelimon, az Echo Egyesület vezetője ajánlotta fel, besegítenének a park rendbetételébe — az ötlet aztán zsíros kenyeres körítéssel és esti zenéléssel feldúsítva szárba szökkent, s tegnapra meg is hirdették az önkéntes közmunkát. Dolgos kezekben pedig nem volt hiány, a fiatalok a parkban sétányokat takarítottak, a gaz alól előbújtak a régi járólapok, szegélyköveket meszeltek, aljnövényzetet irtottak, lapátoltak, kapáltak, gereblyéztek, az igazgató is kaszát fogott kezébe, elektromosat ugyan, de a gyomot épp oly jól írtót, a reggeltől estig dolgozó kéttucatnyi echós fiatal mellé hosszabb-rövidebb ideig még legalább ugyanannyian csatlakoztak, akadt köztük, aki első alkalommal járt a kastélynál — és ez is egyik célja Kopacz Attilának: most épp munkával, de bármikor a széppel, kellemessel oda csalogassa az embereket. A tegnapi munka eredménye látványos, a park fellélegzett, még a madarak is vígabban csivitelnek a fák között — érdemes hát kilátogatni Árkosra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1387
szavazógép
2009-08-06: Közélet - x:

Pénzt kapnak a laboratóriumok — Fekete Réka

Csak semmi pánik, van pénz a vizsgálatokra — állítja a megyei egészségbiztosító pénztár igazgatója, akit arról kérdeztünk, miért nem kaptak költségvetési keretet augusztusra a magáncégként működő diagnosztikai központok, ami miatt az elmúlt napokban a betegeknek fizetniük kellett az itt elvégzett vizsgálatokért.
2009-08-06: Közélet - x:

Amit a fiatal nemzedéknek tennie kell (V. EMI-tábor) — Ferencz Csaba

Mintegy másfél ezer résztvevővel megkezdődött tegnap az V. EMI-tábor a Gyergyószentmiklós melletti Hétvirág panzió területén. A megnyitó után a magyar történelem és a Székelyföldi autonómia gyakorlati lépései volt a téma.