Az oroszpiac végnapjai — Váry O. Péter

2009. augusztus 7., péntek, Közélet

Akad, aki már szabadulna a fabódétól

Megkapta a sepsiszentgyörgyi oroszpiac mind a nyolcvanhárom butikosa a városháza felszólítását, hogy törvénytelen építkezéseiket bontsák le — közölte Antal Árpád András polgármester. S bár tudatában vannak annak, hogy a telek tulajdonosa átverte őket, amikor építkezési engedély nélkül felépíttette velük a fabódékat, és már egy éve azt is tudják, hogy költözniük kell onnan, mégsem akarják otthagyni a jól bejáratott helyet. A polgármester szerint azonban, ha mindannyian költöznének, vásárlóikat is magukkal vinnék.

Tavalyi megválasztása után kevéssel a polgármester közölte az oroszpiac butikjainak tulajdonosaival, egy évet maradhatnak még ott, elfogadva azt, hogy befektetésüknek valamilyen mértékben meg kell térülnie. Elmondása szerint a butikosok megértették a városvezetés álláspontját, hogy nem csupán törvénytelen építkezés történt a néhai jégpálya területén, de ronda is a város egyik nagyon forgalmas útvonala mentén, s ami a legfontosabb, potenciális tűzveszélyt jelent, ha a csupa fa építmények lángra kapnak (az elmúlt években nem egyszer gyulladt ki oroszpiaci butik!), a közeli benzinkúttól ,,a fél város felrobban" — fogalmazott a polgármester, aki szerint a piac semmiféle tűzvédelmi előírásnak nem felel meg.

A butikosoknak új helyszínként az Europiacot ajánlották, néhány árus már akkor át is hurcolkodott, azonban rosszul jártak, mert a csendőrlaktanya melletti helyszín látogatottsága igen gyér. Időközben az Europiac sorsa is rendeződni látszik, a terület a városé, a piacot működtető cég azonban csődbe ment, az önkormányzat pedig beleegyezett abba, hogy a város a felszámolóbiztos által szeptemberben elárverezendő házikókat megvásárolja — bár ez nem akadálya annak, hogy bármikor átmehessenek, szerződést kössenek az elárusítóhelyre, törvényes körülmények között folytathassák tevékenységüket.

A napokban a városháza által postázott felszólítást az oroszpiac butikosai felháborodással fogadták, mintha mit sem tudtak volna az egyéves határidőről — közölte a polgármester. Hozzátette, időközben az oroszpiacot adminisztráló cég ellen pert veszített a városháza, a bíróság ,,azzal a nevetséges érveléssel" utasította el a hivatal keresetét, hogy nem a telek tulajdonosa a hibás a törvénytelen építkezésekért, hanem azok, akik engedély nélkül építettek. ,,Ennek megfelelően nem a telek tulajdonosát szólítottuk fel, hogy bontsa le a törvénytelen építkezéseket, hanem egyenként azokat, akik törvényt szegtek" — mondta a polgármester.

A butikosok felháborodása azonban így is nagy, többé-kevésbé jól bejáratott üzletüket és munkahelyeiket féltik, attól tartanak, ha átköltöznének az Europiacra, vásárlóik elmaradnának. A polgármester viszont azt állítja, a hely vonzereje együtt vándorolna a butikosokkal, ha mindannyian vagy legalábbis zömük átköltözne, a vásárlók is azonnal átszoknának. Tegnap délutáni fogadóóráján annyit még engedett a polgármester, hogy nem tizenöt nap alatt kell elhagyniuk az oroszpiacot, hanem addig maradhatnak, míg az Europiacot — tehát a biztonságos helyet az átköltözésre — megvásárolja a város.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-08-07: Közélet - x:

Külföldi hírek — Váry O. Péter

Erősödő magyarellenesség Kárpátalján
A Kárpátalján eddig nem tapasztalt, főként a fiatal korosztályokat érintő magyarellenesség erősödéséről írt tegnap megjelent számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó. Az újság olvasói panasz nyomán járt utána egy korábban Kárpátalján elképzelhetetlennek tartott diszkriminatív esetnek, amikor három beregszászi magyar gyereket a nemzetiségük miatt tanácsoltak el egy Ungvár környéki nemzetközi gyerektáborból.
2009-08-07: Közélet - x:

Elromlottak a parkolóautomaták

A Sepsiszentgyörgyön felszerelt parkolóautomaták néhány napi működés után elromlottak, a városközponti fizetéses parkolókban ismét a parkolóőröktől kell a jegyet váltani.