Külföldi hírek — Váry O. Péter

2009. augusztus 7., péntek, Közélet
Erősödő magyarellenesség Kárpátalján

A Kárpátalján eddig nem tapasztalt, főként a fiatal korosztályokat érintő magyarellenesség erősödéséről írt tegnap megjelent számában az ungvári Kárpáti Igaz Szó. Az újság olvasói panasz nyomán járt utána egy korábban Kárpátalján elképzelhetetlennek tartott diszkriminatív esetnek, amikor három beregszászi magyar gyereket a nemzetiségük miatt tanácsoltak el egy Ungvár környéki nemzetközi gyerektáborból.

A cikk szerint a szülők azért fizették be gyerekeiket az egyébként egy holland jótékonysági szervezet által működtetett táborba, hogy ott ukrán nyelvtudásukat fejlesszék. De miután a táborvezető felszólítására nem tudták ukránul megírni a kért kisesszét, magyarokra itt semmi szükség megjegyzéssel eltanácsolták őket. A Kárpáti Igaz Szó vezércikkben foglalkozik az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar tannyelvű humán és természettudományi kara ellen indult támadássorozattal, amelynek következtében alig sikerült elérni, hogy ősszel magyar csoport kezdhesse meg anyanyelvén a tanulmányait a felsőoktatási intézmény első évfolyamán.

Nyugtalan Szlovákia lakossága

Szlovákia lakosságának több mint a felét nyugtalanítja a szlovák—magyar kapcsolatokban felgyülemlett feszültség — derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét tegnap hozták nyilvánosságra Pozsonyban. A megkérdezettek ötvenhárom százaléka azt állította, hogy nyugtalanítja a szlovák—magyar kapcsolatokban megmutatkozó feszültség, míg harminchat százalékot ez nem nyugtalanított. A válaszadók nyolc százaléka a problémát nem érzékelte, míg három százalék nem foglalt állást. A szlovák—magyar viszonyban megmutatkozó feszültség leginkább a szlovákiai magyarokat aggasztja. A felmérésben megkérdezett magyarok hetvenhat százaléka állította, hogy nyugtalanítja a helyzet, míg a szlovákok körében ez ötvenegy százalék volt.

Grúzia erősebb nemzetközi jelenlétet kér

További rendőrökkel megerősített nemzetközi jelenlétet kér Grúzia saját szakadár tartományainak határtérségébe — közölte tegnap Brüsszelben Grúzia EU-nagykövetségének ügyvivője. David Szolomonia szerint a nemzetközi közösség által küldendő rendőröknek védeniük kellene a polgári lakosságot, és jelentést kellene tenniük az emberi jogok megsértéséről. Grúziában tegnap számos rendezvénnyel emlékeztek meg arról, hogy az orosz hadsereg egy évvel ezelőtt bevonult az ország területére. Orosz félről az utóbbi napokban Grúzia ellen elhangzott fenyegetések után most az európai biztonsági rendszer bírálata hangzott el, tegnap a külügyminisztériumi szóvivő jelentette ki, a rendszer alkalmatlannak bizonyult arra, hogy reagáljon a Dél-Oszétia ellen tavaly elkövetett grúz agresszióra.

Elítélte az EU az iráni kivégzéseket

Elítélte az Európai Unió svéd elnöksége, hogy július 30-án egy iráni városban huszonnégy elítéltet akasztottak fel. A nyilatkozat szerint az EU-t aggasztja, hogy Iránban most is alkalmazzák a halálbüntetést, és gyakran érkezik hír tömeges kivégzésekről. Brüsszel ismételten felszólította Iránt, hogy törölje el a halálbüntetést, és rendeljen el moratóriumot a halálos ítéletek végrehajtására. Az említett huszonnégy személyt kábítószer-kereskedelem miatt végezték ki. Tavaly 246 emberen hajtottak végre halálos ítéletet Iránban — ennél több kivégzésre csak Kínában került sor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-08-07: Belföld - x:

Belföldi hírek — Ferencz Csaba

Băsescu bírál
Hevesen bírálta Traian Băsescu a kormánykoalíciót, amely szerinte lényegtelen politikai csatározásokkal van elfoglalva az ország számára alapvetően fontos gazdasági feladatok helyett. Az államfő szerint a koalícióban mindent alárendelnek az év végi államfőválasztásnak, a politikai küzdelemnek.
2009-08-07: Közélet - x:

Az oroszpiac végnapjai — Váry O. Péter

Akad, aki már szabadulna a fabódétól
Megkapta a sepsiszentgyörgyi oroszpiac mind a nyolcvanhárom butikosa a városháza felszólítását, hogy törvénytelen építkezéseiket bontsák le — közölte Antal Árpád András polgármester. S bár tudatában vannak annak, hogy a telek tulajdonosa átverte őket, amikor építkezési engedély nélkül felépíttette velük a fabódékat, és már egy éve azt is tudják, hogy költözniük kell onnan, mégsem akarják otthagyni a jól bejáratott helyet. A polgármester szerint azonban, ha mindannyian költöznének, vásárlóikat is magukkal vinnék.