A dzsessz Sepsiszentgyörgyön — Mózes László

2009. augusztus 8., szombat, Magazin

Dzsesszkoncert a játszótéren

Az, hogy Sepsiszentgyörgyön még nyáridőben is tartanak dzsesszkoncerteket, a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesületnek, illetve lelkes vezetőjének, Lázár-Prezsmer Endrének köszönhető (ő egyébként külön hangsúlyozza, a MUKKK betűszó három K-val írandó, a rövidítés ugyanis muzsikások, krónikások, képírók és kézművesek kezdőbetűinek összeolvasásából született).

Júliusban ráadásul harmadik alkalommal szervezték meg az egyhetes dzsessztábort ― Romániában az egyedüli ilyen jellegű rendezvény ―, melyen közel negyvenen vettek részt, és rangos budapesti, bukaresti zenészek oktattak, esténként pedig a város több helyszínén koncerteket tartottak. Erről a folyamatról beszélgettünk Lázár-Prezsmer Endre művelődésszervezővel.

— Mi a helye, mi a szerepe Sepsiszentgyörgy zenei életében a dzsessztábornak?

— Úgy gondolom, mindenképpen hézagpótló rendezvény, ugyanis itt van klasszikus zenei oktatás, de a dzsessz, mint a huszadik század egyik meghatározó zenei ágazata, nem nagyon képviselt. Én koncerteket, dzsesszklubot szervezek, és szeretném, ha a sok fiatal, tehetséges zenész ― köztük olyanok is, akik dzsesszt is játszanak ―, aki itt, a környékünkön él, kapjon lehetőséget, hogy fejleszthesse magát ezen a téren. A tábort a térség zenészeivel találtuk ki, aztán kinőtte magát országos, most már mondhatjuk, nemzetközi szintűvé, és szeretnénk a továbbiakban is fejleszteni.

— Hogy viszonyulnak a dzsessztáborhoz a tanárok, akik eljönnek ide Budapestről, Bukarestből, és egy hétig oktatnak? Ők mennyire látnak fantáziát egy ilyen egyhetes intenzív képzésben, mit lehet elérni egy hét alatt?

— Persze, egy hét alatt nagyon keveset, ugyanakkor nagyon sokat is el lehet érni. Nincs idő arra, hogy a tanítottak leülepedjenek, viszont nagyon sokat lehet tanulni abban az értelemben, hogy itt megmutatnak nekik egy zenei gondolkodásmódot, improvizációs technikákat, irányt, hogy egész évben milyen irányban fejlődjenek. A tanárok jobban szeretik ezt a mintegy negyvenfős tábort, mint azt, ahol ennél többen vannak, mert itt családiasabb a légkör, jobban tudnak foglalkozni a diákokkal, nem annyira „üzemszerű".

— Idén több helyszínen zenéltek.

— A tavalyhoz képest nagy előrelépés, hogy több helyszínen tartottunk dzsesszkoncerteket ― a színház kamaratermében, a könyvtár Gábor Áron Termében, az Erzsébet parkban a játszótéren, esténként pedig örömzenélés volt a Teinben ―, igény volt arra, hogy minél több emberhez és réteghez juttassuk el a dzsesszzenét. Játszótéri koncertet tavaly tartottunk először, és nagy sikere volt, azokat céloztuk meg, akiknek kisgyermekük van, és este nem tudnak részt venni a koncerteken. Így délután ők is kijöhettek gyermekeikkel együtt, akik játszottak, táncoltak, ugráltak, közben a szülők hallgatták a zenét. Ezt az irányt szeretnénk tovább folytatni, tartanánk dzsesszkoncerteket templomban is, klasszikus zenével keverve, mint ahogy erre már volt kísérlet a Szent György-napokon. Minden szinten szeretnénk a dzsesszzenét közvetíteni mint értéket, és ha nem jönnek el koncertjeinkre, akkor mi megyünk el azokra a helyekre, ahol van közönség. Nagyon extrémnek hangzik, de lehet, hogy egyszer majd eljutunk oda, hogy bevisszük a dzsesszzenét a szupermarketekbe vagy a bankokba, ez Nyugaton már bevett szokás, elfogadott dolog.

— Sepsiszentgyörgyöt hol helyeznéd el a romániai dzsesszpalettán? Most hol áll ez a város dzsessz szempontjából az országban?

— Úgy érzem, és a visszajelzésre alapozva el merem azt mondani, hogy Sepsiszentgyörgy egyre fontosabb helyet kap a dzsessz világában. Persze, nem tudunk, de nem is akarunk versenyezni egy bukaresti, egy szebeni vagy egy szörényordasi dzsesszfesztivállal. Ezeknek már hagyományuk van, és nagy pénzek forognak arrafelé. De a mi kis lehetőségeinkhez képest úgy gondolom, igenis, nagy lépésekkel haladunk afelé, hogy itt születhessen akár egy dzsesszfesztivál is. Részben a dzsessztáborhoz kötődő koncertek már minifesztiválként is felfoghatóak, van egy nagyon értő közönség. Mindig elmondják a zenészek, akik itt játszanak, hogy Sepsiszentgyörgyön nagyon jó, nagyon érzékeny közönség van...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-08-08: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
özv. KERESZTES SÁMUELNÉ
BEDŐ JUDIT
(Jutka)
életének 74., özvegységének 34. évében csendesen elhunyt.
Temetésének helyét és időpontját utólag közöljük.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Szerettei
521/b
2009-08-08: Magazin - x:

Haydn eszterházai szimfóniái

Augusztusban zárul az a 2002-ben indított sorozat, amelynek keretében az Orfeo Zenekar előadja Joseph Haydn Eszterházához köthető, mintegy kilencven szimfóniáját; augusztus 7. és 23. között a zeneszerző tizenöt műve csendül fel a fertődi Esterházy-kastélyban.