Haydn eszterházai szimfóniái

2009. augusztus 8., szombat, Magazin

Augusztusban zárul az a 2002-ben indított sorozat, amelynek keretében az Orfeo Zenekar előadja Joseph Haydn Eszterházához köthető, mintegy kilencven szimfóniáját; augusztus 7. és 23. között a zeneszerző tizenöt műve csendül fel a fertődi Esterházy-kastélyban.

Vashegyi György művészeti vezető kezdeményezésére az Orfeo Zenekar 2002 óta tér vissza évente Fertődre, hogy egy sorozat keretében eljátssza azokat a szimfonikus kompozíciókat, amelyeket az Esterházy hercegek szolgálatában írt a zeneszerző. A cél az volt, hogy 2009-ig, Haydn halálának 200. évfordulójáig elhangozzon minden olyan szimfonikus műve, amely londoni utazása, vagyis 1790 előtt keletkezett. A bicentenáriumi évre ,,maradt" tizenöt művet összesen hét koncerten hallhatja a közönség. Vashegyi György szerint élete legszebb vállalkozása volt a szimfóniasorozat. Hozzátette: annak ellenére érdemes volt belevágni a zenetörténeti érdekességű feladatba, hogy az előző években pusztán saját felvételek készültek, a Magyar Rádió csak idén rögzíti koncertjeiket, és ajánlja sugárzásra például az EBU (European Broadcasting Union) országainak.

,,Nagyon sokat tanultunk ebből a vállalkozásból, a zenekar technikai értelemben is jelentősen fejlődött, hiszen Haydn muzsikusai épp azért lehettek a kor elit előadói, mert e műveken csiszolták játékukat. Haydn itt ugyan el volt zárva a világtól, de efféle eltemetkezés kellett ahhoz, hogy ilyen zseniális darabokat hozzon létre" — vélekedett a karmester. Utalt arra, hogy jövőre új vállalkozásba kezdenek: elképzelése szerint — a szimfonikus művekhez hasonlóan — sorra veszik az Eszterházán Haydn ,,uralma" alatt bemutatott operákat, és nem csupán a saját műveit. Úgy gondolja ugyanis, hogy a szimfóniákkal kapcsolatban felvetődött kérdésekre ezekben lehet választ találni. ,,Nemegyszer hallani olyan részt némelyik szimfóniában, amelyben mintha ügyetlen lenne Haydn, noha — véleményem szerint — ilyenkor azt a szerzőt parodizálja, akinek kevéssé színvonalas operáját előző este játszotta" — fűzte hozzá magyarázatként a karmester.

Vashegyi György egyébként úgy véli: az idei ,,évfordulós" szerzők — a 350 éve elhunyt Purcell, a 250 éve elhunyt Händel, a 200 éve született Mendelssohn és a 200 éve elhunyt Haydn — műveit folyamatosan műsoron kell tartani. A bécsi klasszikusok alkotásainak hiteles előadásmódja például Haydn darabjain tanulható meg legalaposabban — tette hozzá az Orfeo Zenekar művészeti vezetője.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-08-08: Magazin - x:

A dzsessz Sepsiszentgyörgyön — Mózes László

Dzsesszkoncert a játszótéren
Az, hogy Sepsiszentgyörgyön még nyáridőben is tartanak dzsesszkoncerteket, a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesületnek, illetve lelkes vezetőjének, Lázár-Prezsmer Endrének köszönhető (ő egyébként külön hangsúlyozza, a MUKKK betűszó három K-val írandó, a rövidítés ugyanis muzsikások, krónikások, képírók és kézművesek kezdőbetűinek összeolvasásából született).
2009-08-08: Magazin - x:

Dancs Annamari a Callatis Fesztiválon

Augusztus 10-én, hétfőn a Callatis Fesztivál nyitógáláján Dancs Annamari is fellép Dj Robert Georgescuval. A román popzene seregszemléjére már hónapok óta készülnek Annamariék, különleges produkcióval mennek oda.